Den ultimata guiden för att sälja mer under Black Friday. Del 1

Det finns många sätt att lyckas med Black Friday och här kommer 10 Tips. Välj de som passar er marknad bäst.

Dagarna blir kortare och sommaren är en del av det förflutna vilket bara kan innebära en sak, julhandeln börjar närma sig. För att starta den här jul-handeln med stil kommer företag över hela världen att delta i en av de viktigaste händelserna i detaljhandeln – Black Friday.

Att delta i Black Friday när du är en liten företagare kan kännas extremt överväldigande, särskilt när några av de större detaljhandlarna erbjuder enorma rabatter som upp till 70% rabatt. Du kanske undrar hur du någonsin kommer att konkurrera med sådana extrema rabatter när det bara inte är möjligt för ditt företag.

Du bör dock inte låta detta avskräcka dig från att delta i evenemanget. År 2017 fick webbutiker i genomsnitt en ökning med 60% i omsättning under Black Friday jämfört med en normal helg. Lyckligtvis finns det många sätt för mindre företag att maximera sina vinster under den denna del av året, du behöver bara vara förberedd. I denna artikel diskuterar vi allt om Black Friday. Vi förklarar exakt vad den här galna händelsen är och vi kommer att ge våra bästa tips för att vara kvar i denna festsäsong.

VAD ÄR Black Friday?

Black Friday är en viktig shoppingdag som härstammar från USA på 1980-talet. Traditionellt faller det dagen efter Thanksgiving och markerar den första av två stora försäljningsevenemang (den andra är Cyber Monday). Återförsäljare överallt konkurrerar för att ha de bästa erbjudandena, i hopp om att komma igång snabbt och tjäna pengar.

Om du inte redan är bekant med Black Friday är det förmodligen för att det är ett ganska nytt begrepp i Sverige, som bara har varit en trend sedan 2014. Det har emellertid blivit alltmer populärt genom åren.

I år infaller Black Friday den 23 november, så skriv in det i din kalender.

VAD ÄR CYBER MONDAY?

Cyber Monday är en online only shopping REA (därav namnet ”cyber”) som infaller måndagen efter Black Friday, vilket betyder att det i år infaller den 26 november 2018.

Cyber Monday är relativt nytt, i USA lanserades det 2005 och för att vara mer exakt när National Retail Federation noterade en ökning av försäljningen på den här måndagen efter Thanksgiving. Det sägs att denna ökning berodde på en utbredd realisering och panik över att julen var runt hörnet, med konsumenter som använde sina arbetsdatorer för att handla julklappar på nätet. På samma sätt som Black Friday har Cyber Monday också gått över till Sverige.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN BLACK FRIDAY OCH CYBER MONDAY?

Skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday blir alltmer suddig. Vad som en gång var två separata händelser har nu slagits ihop till en. Det är vanligt att rean börjar långt innan Black Friday och sträcker sig långt bortom Cyber Monday, med de flesta erbjudanden som är tillgängliga både i butik och online.

Det är helt upp till dig om du marknadsför din händelse enbart som ”Black Friday” eller ”Black Friday och Cyber Monday”. Om du har en vanlig butik och en webbbutik, kanske du vill erbjuda olika erbjudanden i butiken och online. Men om du är online-butik och din rea går från fredag till måndag täcker den båda dagarna så då kan man lika bra marknadsföra för båda.

VAD FÖR EFFEKT HAR BLACK FRIDAY HAFT FÖR BUTIKER OCH KONSUMENTER?

Black Friday har skapat en förväntan bland svenska konsumenter som inte existerade tidigare. Det är nu vanligt att folk köper huvuddelen av sina julklappar under rean, istället för att sprida ut det under några månader. Black Friday har förändrat detaljhandeln, och tyvärr kommer årets mest efterlängtade rea att få betydande konsekvenser.

Black Friday har fått en stor mängd dålig publicitet på sociala medier, tack vare några virala videoklipp som sprids på t.ex. Youtube. I dessa videoklipp ser du människor som kämpar över tv-apparater och folkmassor som brottas genom butiker.

Merparten av konsumenterna väljer nu att undvika detaljhandeln och köpcentrumen, och väljer istället att handla online för komfort och säkerhet. Det är därför det är avgörande för e-handelsbranschen att kapitalisera på möjligheten och locka till sig personer som köper online.

VÅRA BÄSTA TIPS FÖR FÖRETAG SOM TÄNKER SATSA PÅ BLACK FRIDAY

Nu när du känner till Black Friday är det dags att gå igenom våra bästa tips för att stanna kvar i matchen av den här festliga rean. Vi hjälper dig att bygga din strategi medan du överväger vilka viktiga aspekter som du bör implementera för att du ska vara redo för en framgångsrik Black Friday.

1. STARTA FÖRBEREDELSERNA NU

Ju snabbare du börjar planera desto mer kommer du att tacka dig själv om några månader. Du vill börja tänka på den strategi du ska använda, och de produkter eller tjänster du ska marknadsföra. Ju fler beslut du kan ta nu desto mer tid får du över till justeringar eller förändringar före den stora rean.

STRATEGI

Det första du vill göra är att bestämma vilken strategi du ska använda för din Black Friday-kampanj. Vi har utformat en lista över strategier som är lämpliga för småföretag som du kan använda som inspiration. Olika strategier kommer att fungera bättre för olika företag, så ta en titt på våra förslag nedan för att se vad du kan göra under Black Friday.

2. VÄLJ VILKA PRODUKTER DU VILL REA UT

Det är inte möjligt för småföretag att erbjuda stora rabatter på alla sina produkter. Företag som Amazon kan göra det eftersom de köper i så stora kvantiteter, vilket innebär att de har enorma vinstmarginaler. Andra återförsäljare kan vara villiga att gå back under Black Friday så att de kan värva nya kunder/medlemmar som kommer att vara mer fördelaktiga på lång sikt. I stället bör du vara mycket selektiv med de produkter du marknadsför. Kanske du bara vill marknadsföra en handfull av dina produkter.

3. MARKNADSFÖR EN PRODUKT ELLER TJÄNST ÅT GÅNGEN

Vill ni följa det tidigare tipset är ett bra sätt att genomföra denna strategi att presentera en ny produkt eller tjänst varje dag. Marknadsför olika erbjudanden var dag för att få dina kunder att återkomma. Skapa ett intresse för att ta reda på vad nästa erbjudande är. För att göra detta måste du planera i din kalender och bestämma i vilken ordning dina produkter ska presenteras. Du bör börja och avsluta med dina bästa produkter för att skapa störst effekt.

4. REA UT ERT GAMLA LAGER

Vissa företag använder Black Friday som en chans att sälja av produkter som bara ligger och tar upp utrymme. Denna strategi är ganska billig och är ett bra sätt att skapa plats för nya produkter. Tänk på det som en win-win situation.

5. ANVÄNDA EN RABATTKOD FÖR HELA UTBUDET

En av de enklaste strategierna för implementering är en rabattkod som kan användas över hela din webbplats. Allt du behöver göra är att ange rabattkoden före din Black Friday-kampanj, justera datum och tid för när den ska gå live.

Som vi nämnde tidigare kan du förmodligen inte erbjuda 30% rabatt såsom de stora detaljhandlarna, men du kan kanske erbjuda 10% eller 20% rabatt. Annars är det är nog bättre att inte välja denna strategin och istället noggrant välja en handfull produkter att marknadsföra.

6. SATSA PÅ BÄSTSÄLJARE.

Att utnyttja dina bästsäljande produkter är en bra strategi att genomföra vilken tid som helst på året och det fungerar också riktigt bra för Black Friday. Detta tillvägagångssätt är det motsatta av att sälja ut lager som ingen velat köpa. Istället identifierar du dina mest populära och eftertraktade produkter och skapar en buzz kring dessa genom att ha begränsade rabatter och erbjudanden. Ta en titt på den här artikeln för att hitta mer information om hur du bestämmer dina bästsäljande produkter och hur du kan marknadsföra dem.

7. ANVÄND MERFÖRSÄLJNINGSSTRATEGI

Black Friday presenterar det perfekta tillfället för butiker att sälja och merförsälja produkter, vilket ökar det genomsnittliga värdet per kund. Om du inte är bekant med merförsäljningstermen, tänk på snabbmatskedjan McDonalds. Ett av de mest kända exemplen på upselling är när kassören frågar ”vill du ha pommes med det, är det meny? Vill du ha plusmeny osv”.

Denna strategi fungerar bra för produkter med höga kostnader och som sedan har relevanta ”tillägg” som ger ett extra värde. Du kan köpa t.ex. en McDonalds-burgare enbart, men för lite extra kan du få lite pommes också.

Detta koncept kan överföras till e-handel, men tyvärr har du ingen kassör eller säljare som kan fråga eller erbjuda tillägg innan du säljer. Därför är det viktigt att du har några relaterade produkter i din butik, om du inte har det kommer du att sakna chansen att öka försäljningen och maximera vinsten.

Överväg att köra rabatt på några av dina ”bästsäljare”. Lägg även till relevanta tillägg och tillbehör. Rabatten kommer att räcka för att locka dina kunder och så snart de har landat på produktsidan så visar ni de relevanta produkterna med hjälp av ”relaterade produkter”. Det faktum att de redan har sparat på den ursprungliga produkten så kommer att uppmuntra dem att köpa det relevanta tillbehöret hos dig.

Säljer ni lampor? Gör jobbet för dina kunder och visa rätt glödlampa. Säljer ni skrivare? Rekommendera rätt bläck för skrivaren.

8. ERBJUD GRATISPRODUKTER

Att erbjuda gratisprodukter är inte rea men det är ett sätt att ge kunderna mervärde, men den här gången erbjuder du tillägget gratis istället.

Om du satsar på den här strategin håller du fast vid ditt normala produktpris, men slänger med en gratisprodukt för att göra affären mer lockande. Det är inte riktigt samma som när större återförsäljare erbjuder 30% rabatt, men det är ett bra incitament som kan öka konverteringar för företag med en stram budget.

Om du till t.ex. säljer skönhetsprodukter, släng med en gratis sminkväska om din kund spenderar över X-belopp, eller om de köper en viss produkt t.ex.

9. ERBJUD GRATIS LEVERANS

Liksom att erbjuda gratisprodukter, är gratis leverans eller en rabatterad leverans ett annat bra incitament att öka omvandlingar. Faktum är att studier visar att 9 av 10 personer förväntar sig gratis leverans idag.

Om det inte är möjligt för dig att erbjuda gratis leverans vid varje beställning, överväg då att erbjuda gratis leverans på ordrar över X-beställningsvärde för att uppmuntra dina kunder att köpa mer för att slippa leveranskostnaden.

10. GÖR DET EXKLUSIVT FÖR PERSONER SOM FÖLJER ERT NYHETSBREV

Denna strategi är ett utmärkt sätt att öka försäljningen samtidigt som man uppmuntrar till uppskrivningar och kundlojalitet för nyhetsbrev. Om du vill bygga en e-postlista för att marknadsföra till i framtiden, varför inte erbjuda en rabattkod för Black Friday som är exklusiv för dem som registrerar sig? Det här är relativt billigt eftersom endast användare som registrerar sig kan använda koden, och det gynnar dig också samtidigt som det hjälper till att bygga upp din e-postlista. Denna lista behåller du så länge ni driver er webbutik.

Ett bra sätt att göra det här är att ha en e-post pop-up på din webbutik, som visar ett meddelande relaterat till din kommande Black Friday-kampanj och hur du får exklusiv åtkomst.

Lär fler tips på vår del 2 av black friday här

Välkommen åter.

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.