Den ultimata guiden för att sälja mer under Black Friday. Del 1

Det finns många sätt att lyckas med Black Friday och här kommer 10 Tips. Välj de som passar er marknad bäst.

Dagarna blir kortare och sommaren är en del av det förflutna vilket bara kan innebära en sak, julhandeln börjar närma sig. För att starta den här jul-handeln med stil kommer företag över hela världen att delta i en av de viktigaste händelserna i detaljhandeln – Black Friday.

Att delta i Black Friday när du är en liten företagare kan kännas extremt överväldigande, särskilt när några av de större detaljhandlarna erbjuder enorma rabatter som upp till 70% rabatt. Du kanske undrar hur du någonsin kommer att konkurrera med sådana extrema rabatter när det bara inte är möjligt för ditt företag.

Du bör dock inte låta detta avskräcka dig från att delta i evenemanget. År 2017 fick webbutiker i genomsnitt en ökning med 60% i omsättning under Black Friday jämfört med en normal helg. Lyckligtvis finns det många sätt för mindre företag att maximera sina vinster under den denna del av året, du behöver bara vara förberedd. I denna artikel diskuterar vi allt om Black Friday. Vi förklarar exakt vad den här galna händelsen är och vi kommer att ge våra bästa tips för att vara kvar i denna festsäsong.

VAD ÄR Black Friday?

Black Friday är en viktig shoppingdag som härstammar från USA på 1980-talet. Traditionellt faller det dagen efter Thanksgiving och markerar den första av två stora försäljningsevenemang (den andra är Cyber Monday). Återförsäljare överallt konkurrerar för att ha de bästa erbjudandena, i hopp om att komma igång snabbt och tjäna pengar.

Om du inte redan är bekant med Black Friday är det förmodligen för att det är ett ganska nytt begrepp i Sverige, som bara har varit en trend sedan 2014. Det har emellertid blivit alltmer populärt genom åren.

I år infaller Black Friday den 23 november, så skriv in det i din kalender.

VAD ÄR CYBER MONDAY?

Cyber Monday är en online only shopping REA (därav namnet ”cyber”) som infaller måndagen efter Black Friday, vilket betyder att det i år infaller den 26 november 2018.

Cyber Monday är relativt nytt, i USA lanserades det 2005 och för att vara mer exakt när National Retail Federation noterade en ökning av försäljningen på den här måndagen efter Thanksgiving. Det sägs att denna ökning berodde på en utbredd realisering och panik över att julen var runt hörnet, med konsumenter som använde sina arbetsdatorer för att handla julklappar på nätet. På samma sätt som Black Friday har Cyber Monday också gått över till Sverige.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN BLACK FRIDAY OCH CYBER MONDAY?

Skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday blir alltmer suddig. Vad som en gång var två separata händelser har nu slagits ihop till en. Det är vanligt att rean börjar långt innan Black Friday och sträcker sig långt bortom Cyber Monday, med de flesta erbjudanden som är tillgängliga både i butik och online.

Det är helt upp till dig om du marknadsför din händelse enbart som ”Black Friday” eller ”Black Friday och Cyber Monday”. Om du har en vanlig butik och en webbbutik, kanske du vill erbjuda olika erbjudanden i butiken och online. Men om du är online-butik och din rea går från fredag till måndag täcker den båda dagarna så då kan man lika bra marknadsföra för båda.

VAD FÖR EFFEKT HAR BLACK FRIDAY HAFT FÖR BUTIKER OCH KONSUMENTER?

Black Friday har skapat en förväntan bland svenska konsumenter som inte existerade tidigare. Det är nu vanligt att folk köper huvuddelen av sina julklappar under rean, istället för att sprida ut det under några månader. Black Friday har förändrat detaljhandeln, och tyvärr kommer årets mest efterlängtade rea att få betydande konsekvenser.

Black Friday har fått en stor mängd dålig publicitet på sociala medier, tack vare några virala videoklipp som sprids på t.ex. Youtube. I dessa videoklipp ser du människor som kämpar över tv-apparater och folkmassor som brottas genom butiker.

Merparten av konsumenterna väljer nu att undvika detaljhandeln och köpcentrumen, och väljer istället att handla online för komfort och säkerhet. Det är därför det är avgörande för e-handelsbranschen att kapitalisera på möjligheten och locka till sig personer som köper online.

VÅRA BÄSTA TIPS FÖR FÖRETAG SOM TÄNKER SATSA PÅ BLACK FRIDAY

Nu när du känner till Black Friday är det dags att gå igenom våra bästa tips för att stanna kvar i matchen av den här festliga rean. Vi hjälper dig att bygga din strategi medan du överväger vilka viktiga aspekter som du bör implementera för att du ska vara redo för en framgångsrik Black Friday.

1. STARTA FÖRBEREDELSERNA NU

Ju snabbare du börjar planera desto mer kommer du att tacka dig själv om några månader. Du vill börja tänka på den strategi du ska använda, och de produkter eller tjänster du ska marknadsföra. Ju fler beslut du kan ta nu desto mer tid får du över till justeringar eller förändringar före den stora rean.

STRATEGI

Det första du vill göra är att bestämma vilken strategi du ska använda för din Black Friday-kampanj. Vi har utformat en lista över strategier som är lämpliga för småföretag som du kan använda som inspiration. Olika strategier kommer att fungera bättre för olika företag, så ta en titt på våra förslag nedan för att se vad du kan göra under Black Friday.

2. VÄLJ VILKA PRODUKTER DU VILL REA UT

Det är inte möjligt för småföretag att erbjuda stora rabatter på alla sina produkter. Företag som Amazon kan göra det eftersom de köper i så stora kvantiteter, vilket innebär att de har enorma vinstmarginaler. Andra återförsäljare kan vara villiga att gå back under Black Friday så att de kan värva nya kunder/medlemmar som kommer att vara mer fördelaktiga på lång sikt. I stället bör du vara mycket selektiv med de produkter du marknadsför. Kanske du bara vill marknadsföra en handfull av dina produkter.

3. MARKNADSFÖR EN PRODUKT ELLER TJÄNST ÅT GÅNGEN

Vill ni följa det tidigare tipset är ett bra sätt att genomföra denna strategi att presentera en ny produkt eller tjänst varje dag. Marknadsför olika erbjudanden var dag för att få dina kunder att återkomma. Skapa ett intresse för att ta reda på vad nästa erbjudande är. För att göra detta måste du planera i din kalender och bestämma i vilken ordning dina produkter ska presenteras. Du bör börja och avsluta med dina bästa produkter för att skapa störst effekt.

4. REA UT ERT GAMLA LAGER

Vissa företag använder Black Friday som en chans att sälja av produkter som bara ligger och tar upp utrymme. Denna strategi är ganska billig och är ett bra sätt att skapa plats för nya produkter. Tänk på det som en win-win situation.

5. ANVÄNDA EN RABATTKOD FÖR HELA UTBUDET

En av de enklaste strategierna för implementering är en rabattkod som kan användas över hela din webbplats. Allt du behöver göra är att ange rabattkoden före din Black Friday-kampanj, justera datum och tid för när den ska gå live.

Som vi nämnde tidigare kan du förmodligen inte erbjuda 30% rabatt såsom de stora detaljhandlarna, men du kan kanske erbjuda 10% eller 20% rabatt. Annars är det är nog bättre att inte välja denna strategin och istället noggrant välja en handfull produkter att marknadsföra.

6. SATSA PÅ BÄSTSÄLJARE.

Att utnyttja dina bästsäljande produkter är en bra strategi att genomföra vilken tid som helst på året och det fungerar också riktigt bra för Black Friday. Detta tillvägagångssätt är det motsatta av att sälja ut lager som ingen velat köpa. Istället identifierar du dina mest populära och eftertraktade produkter och skapar en buzz kring dessa genom att ha begränsade rabatter och erbjudanden. Ta en titt på den här artikeln för att hitta mer information om hur du bestämmer dina bästsäljande produkter och hur du kan marknadsföra dem.

7. ANVÄND MERFÖRSÄLJNINGSSTRATEGI

Black Friday presenterar det perfekta tillfället för butiker att sälja och merförsälja produkter, vilket ökar det genomsnittliga värdet per kund. Om du inte är bekant med merförsäljningstermen, tänk på snabbmatskedjan McDonalds. Ett av de mest kända exemplen på upselling är när kassören frågar ”vill du ha pommes med det, är det meny? Vill du ha plusmeny osv”.

Denna strategi fungerar bra för produkter med höga kostnader och som sedan har relevanta ”tillägg” som ger ett extra värde. Du kan köpa t.ex. en McDonalds-burgare enbart, men för lite extra kan du få lite pommes också.

Detta koncept kan överföras till e-handel, men tyvärr har du ingen kassör eller säljare som kan fråga eller erbjuda tillägg innan du säljer. Därför är det viktigt att du har några relaterade produkter i din butik, om du inte har det kommer du att sakna chansen att öka försäljningen och maximera vinsten.

Överväg att köra rabatt på några av dina ”bästsäljare”. Lägg även till relevanta tillägg och tillbehör. Rabatten kommer att räcka för att locka dina kunder och så snart de har landat på produktsidan så visar ni de relevanta produkterna med hjälp av ”relaterade produkter”. Det faktum att de redan har sparat på den ursprungliga produkten så kommer att uppmuntra dem att köpa det relevanta tillbehöret hos dig.

Säljer ni lampor? Gör jobbet för dina kunder och visa rätt glödlampa. Säljer ni skrivare? Rekommendera rätt bläck för skrivaren.

8. ERBJUD GRATISPRODUKTER

Att erbjuda gratisprodukter är inte rea men det är ett sätt att ge kunderna mervärde, men den här gången erbjuder du tillägget gratis istället.

Om du satsar på den här strategin håller du fast vid ditt normala produktpris, men slänger med en gratisprodukt för att göra affären mer lockande. Det är inte riktigt samma som när större återförsäljare erbjuder 30% rabatt, men det är ett bra incitament som kan öka konverteringar för företag med en stram budget.

Om du till t.ex. säljer skönhetsprodukter, släng med en gratis sminkväska om din kund spenderar över X-belopp, eller om de köper en viss produkt t.ex.

9. ERBJUD GRATIS LEVERANS

Liksom att erbjuda gratisprodukter, är gratis leverans eller en rabatterad leverans ett annat bra incitament att öka omvandlingar. Faktum är att studier visar att 9 av 10 personer förväntar sig gratis leverans idag.

Om det inte är möjligt för dig att erbjuda gratis leverans vid varje beställning, överväg då att erbjuda gratis leverans på ordrar över X-beställningsvärde för att uppmuntra dina kunder att köpa mer för att slippa leveranskostnaden.

10. GÖR DET EXKLUSIVT FÖR PERSONER SOM FÖLJER ERT NYHETSBREV

Denna strategi är ett utmärkt sätt att öka försäljningen samtidigt som man uppmuntrar till uppskrivningar och kundlojalitet för nyhetsbrev. Om du vill bygga en e-postlista för att marknadsföra till i framtiden, varför inte erbjuda en rabattkod för Black Friday som är exklusiv för dem som registrerar sig? Det här är relativt billigt eftersom endast användare som registrerar sig kan använda koden, och det gynnar dig också samtidigt som det hjälper till att bygga upp din e-postlista. Denna lista behåller du så länge ni driver er webbutik.

Ett bra sätt att göra det här är att ha en e-post pop-up på din webbutik, som visar ett meddelande relaterat till din kommande Black Friday-kampanj och hur du får exklusiv åtkomst.

Lär fler tips på vår del 2 av black friday här

Välkommen åter.

BLI KONTAKTAD

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort

040 - 622 95 55

Dagens konsumenter har fler och fler alternativ att handla från i takt med att marknadskonkurrensen ökar. Därför är det viktigt att er hemsida inte bara fokuserar på att generera nya kunder, utan även har en struktur som gör att kunden inte direkt lämnar hemsidan, samt vill handla där igen. Kundupplevelse är alltså prio för att …
Vi på Head of Search är erfarna inom digital marknadsföring och vet hur man rankar er hemsida på Google. Genom att hålla oss uppdaterade om vad Google prioriterar för rankning så följer vi de bästa trenderna för att er digitala marknadsföringsstrategi ska vara så effektiv så möjligt. Därför ska ni skapa hemsidan för kundupplevelse först …
Välkommen till Head of Search Irma! Irma gör sin sista LIA inom webbdesign hos oss. Irma kommer att stötta oss inom webbdesign och annat fram till maj då Irma tar examen som Frontend developer.   Hur känns det att komma till Head of Search och vad är ditt första intryck? Irma: Det känns bra, känner …
Välkommen till Head of Search Benjamin! Vi tog tillfället i akt att prata lite med Benjamin och hur hans första tid varit hos oss på Head of Search. Hur känns det att komma till Head of Search och vad är ditt första intryck? Benjamin: Jag tycker att det är väldigt kul och spännande att få …
Har Corona har påverkat ditt företag? Försäljningen och efterfrågan av produkter och tjänster har avtagit rejält sedan Covid-19 pandemin bröt ut i början av 2020. De flesta företag har påverkats på något sätt. En del positivt, men majoriteten har dessvärre fått uppleva den negativa sidan av driva företag under svåra tider. Har du påverkats direkt …
Vad är Google Analytics? Google Analytics är ett digitalt verktyg för webbanalys framtaget av Google. Inom branschen förkortas det ofta till G.A. Detta gratisverktyg ger er som företagare en tydlig insyn över trafiken på er webbsida. För att koppla datan till ert Google Analytics lägger man in en kort rad kod i hemsidans källkod, detta …
Vad är grafisk design? De flesta relaterar grafisk design med formgivning, vilket i teorin är rätt! Det ger form och struktur till något. Vi syftar på grafisk design i digitala ändamål. Då handlar det om typsnitt, logotyper, färger. Det kan vara väldigt detaljerat och djupgående och så kan det vara så enkelt som bilder och …
Står ni i valet och kvalet om Google Ads ska vara en del av er digitala strategi? I följande inlägg kommer vi att gå igenom 5 anledningar till varför vi tycker ni ska annonsera med Google Ads och förhoppningsvis hjälpa er lite på traven. 1. Ranka högt Google Ads är ett perfekt komplement till sökmotoroptimering …
I vårt tidigare inlägg pratade vi om coronavirusets påverkan på digital marknadsföring och gav tips för hur ni kan tänka gällande er digitala strategi under denna komplexa tid. Mycket har förändrats på bara några veckor och det fortsätter dyka upp nya direktiv varje dag. I dagens inlägg vill vi därför göra er uppmärksamma på hur …
De senaste dagarna har haft en stor påverkan på vårt samhälle och många företag har blivit ekonomiskt drabbade av coronaviruset (Covid -19) som cirkulerar runt om i världen. Hur man som företag ska förhålla sig till omständigheterna och den pandemi som råder kan vara en stor utmaning som kräver arbete och omstrukturering. Med det här …
Förutom nyckelord – Vad är viktigt för SEO-content?   Om vi bortser från det faktum att nyckelord och SEO-vänligt innehåll är utav hög kvalité, så finns det annan viktig information man måste ta in. Här är några bra tips på vad du ska tänka på när du arbetar med SEO content. Precis när man trodde att …
Meta titeln är den länkande rubriken ute vid sökresultaten. Titeln är väldigt viktig och ibland till och med avgörande om din sida kommer visas bland sökresultaten eller inte. Meta titeln ska heller inte överskrida 68 tecken då finns det en risk att titeln kortas av och du får inte fram ditt budskap. En meta beskrivning …
Om Head of Search Head of Search är digitalbyrå i Malmö med fokus på marknadsföring och webbutveckling med kontor i Hyllie. I dagsläget är det totalt 5 anställda på företaget och ett stort utbud av kunder. Fokus ligger idag på att våra kunder ska känna en hög närvaro och kompetenta medarbetare. För oss är det …
Öka din lönsamhet med Head of Search! I samband med att vi flyttade in i nya lokaler i Hyllie i maj blev David Borg en del av vårt träffsäkra team. Han ansvarar för våra kunders betalda trafik via exempelvis Google Ads, Facebook, Instagram, Linkedin och Bing. ̶  Betalda kampanjer är ett effektivt sätt att bli …
Följare, Likes och delningen endast en liten del. Vissa anser att lägga sina pengar på marknadsföring är bortkastade pengar, då använder man inte sin marknadsföring på rätt sätt. Det kan också vara så att man inte implementerat spårningen korrekt, vilket leder till att man inte får fram rätt resultat. En del tror att det räcker …
Google Shopping lanseras i Finland Tjänsten har funnits under några år i Sverige, Danmark och Norge. Nu finns även möjligheten för E-handlare att använda Google shopping i vårt grannland. Under maj 2019 har tjänsten äntligen kommit till Finland. ( Vill du läsa mer om vad Google Shopping innebär kan du klicka här. Det tog tid …
Vad är Google Smart Shopping och varför du ska använda det? Skillnaden mellan Google Smart Shopping och Google Shopping För att få en övergripande förståelse över vad Google Shopping innebär kan man gå in och läsa om det här. Största skillnaden mellan dessa två är att Google Smart Shopping har en automatiserad budgivning för att maximera …
Är ditt företag i behov av en slagkraftig hemsida som lockar nya kunder? Då har du kommit rätt! Vi på Head of search utvecklar och designar hemsidor som driver trafik, skapar engagemang och som du själv enkelt kan uppdatera. Vi har nyligen utökat vårt team av IT-experter med Christoffer Gunnarsson som håller i trådarna när …
Vad är SEO och varför är det så viktigt? SEO är ett engelskt begrepp och står för Search Engine Optimization, därav har den vanligaste förkortningen blivit SEO. I Sverige är sökmotoroptimering det vanligaste namnet, men vad är egentligen seo? Syftet med seo är att du ska hamna så högt upp som möjligt i de organiska …
Maximera din marknadsföringsbudget med Head of search! Vår VD Staffan Rosenblad har 25-års erfarenhet av att driva bolag och har innehaft ledande positioner både som CFO och VD inom flera olika verksamheter. Han hjälper oss med företagsutveckling genom att utarbeta strategier, visioner och tydliga målsättningar. Vi frågar Staffan varför han har valt att satsa på …
Förstärk ditt varumärke med övertygande copy! Vi på Head of search jobbar hela tiden på att utöka och förbättra vårt tjänsteutbud för att kunna ge våra kunder så bra service som möjligt. Ordkonstnären Sara Önnebo är det senaste tillskottet i vårt proffsiga team. Hon hjälper företag med träffsäkra texter till hemsidor och sociala medier. ̶  …
Head of search är ett innovativt företag som ligger i den absoluta framkanten när det gäller digital marknadsföring. Viktor Andersson  ̶  delägare, affärsutvecklare och spindeln i nätet  ̶  berättar mer om företagets snabba och framgångsrika tillväxtresa. ̶  Jag och Mikael Åkerlund träffades via en gemensam bekant, berättar Viktor. Vi kände genast att vi skulle kunna …
Vad är Google Shopping? För att sammanfatta det kort så är Google Shopping ett smart sätt för alla som bedriver en E-handel att synas extra med sina produkter. Dina produktbilder, priser och länkar är tagna direkt från din webbplats och blir synligt på sökresultatet hos Google. Dessa dyker oftast upp högst upp i resultatet innan …
Välkommen Linus! Head of search är ett företag med stark framtidstro som vill bidra till ett bättre samhälle genom att hjälpa ungdomar in i arbetslivet. Därför har vi valt att ta emot en praktikant. Linus Carlsson Ibrahim studerar Digital marketing & Sales analytics på IHM Business School och han kommer att göra sin LIA-praktik hos …
Head of search fortsätter att expandera! Mikael Åkerlund, delägare och projektledare, blickar framåt efter ett otroligt händelserikt år med många nöjda kunder, fler medarbetare och nya tillväxtmål. ̶  Intresset för digital marknadsföring är stort, konstaterar Mikael. Vi har en stadigt ökande kundkrets och har växt ur våra lokaler i Turning Torso. Den första april flyttar …
Utmanande, utvecklande och varierande! Därför trivs Marcus Grankvist, account manager på Head of search, så bra med sitt arbete. ̶  Det finns få företag med så mycket kompetens på rätt plats, menar Marcus. Dessutom har vi en fantastisk företagskultur där vi umgås både på och utanför arbetstid. Jag är övertygad om att det är därför …
Vad är Remarketing? Remarketing eller retargeting som det också kallas för, är ett väldigt effektivt sätt att annonsera mot besökare som tidigare har besökt en sida eller app. T.ex. om en besökare har kollat på ett par röda skor i din webbshop men inte slutfört köpet, kan du som annonsör med Google Ads Remarketing påminna …
Behöver du hjälp med att nå toppen? Simon Winge är en av våra SEO-experter och hemsideproffs.  Han ser till att du hamnar högt upp i sökningar på Google och når ut med information om dina produkter eller tjänster till rätt målgrupp. Och om du är i behov av en unik hemsida för att locka nya …
Numera är ett av de största målen för ett företag att maximera medvetenheten om deras verksamhet, varumärke, produkter eller tjänster som de erbjuder samtidigt som de strävar efter att öka trafiken till deras hemsida.Funderar du på om du ska använda Google Ads (tidigare känd som Google AdWords till 24 juli 2018)? Då kan kanske någon …
Julhandeln är här. Är du förberedd? Har du gjort vad du kan när det kommer till marknadsföring?   Ökning i försäljning under julhandeln för de olika butikerna, Delbrancher som tjänar mest på julhandeln. 8 Snabba e-handels tips för julhandeln som vi kommer att gå igenom i detta inlägg 1. Börja planeringen för marknadsföringen tidigt. 2. …
Ultimata guiden för black Friday del 2 11 extra tips Läs del 1 HÄR för att få reda på vad Black Friday är. I slutändan är det upp till dig vilken strategi du satsar på under din Black Friday-REA. Vi rekommenderar att du sätter dig ner och tittar på siffrorna för att ta reda på …
Det finns många sätt att lyckas med Black Friday och här kommer 10 Tips. Välj de som passar er marknad bäst. Dagarna blir kortare och sommaren är en del av det förflutna vilket bara kan innebära en sak, julhandeln börjar närma sig. För att starta den här jul-handeln med stil kommer företag över hela världen att delta …