Black Friday Marknadsföringstrategi tips del 2

Ultimata guiden för black Friday del 2

11 extra tips

Läs del 1 HÄR för att få reda på vad Black Friday är.

I slutändan är det upp till dig vilken strategi du satsar på under din Black Friday-REA. Vi rekommenderar att du sätter dig ner och tittar på siffrorna för att ta reda på vilken strategi som ska ge de bästa resultaten för ditt företag.

FÖRBEREDELSE

När du väl har bestämt dig för en strategi är det dags att börja förberedelserna. Som vi tagit upp i del 1, ju tidigare du kan börja desto bättre, så ta en titt på våra bästa tips för att få din webbutik redo för Black Friday.

1. BELÖNA DINA LOJALA KUNDER

Samtidigt som Black Friday är bra för att skaffa nya kunder är det också en perfekt chans att belöna dina lojala kunder för att de stödjer ditt företag. Visste du att det kostar fem gånger så mycket att locka nya kunder som att behålla dina befintliga? Kundlojalitet ger merförsäljning.

Ett bra sätt att göra detta är att skapa en e-postmarknadsföringskampanj som du bara skickar till kunder som har köpt av dig tidigare. I den här e-posten, inkludera en rabattkod som är exklusiv för dem under Black Friday, och tacka dem för att ha stöttat dig med ett engagerande brev. Detta får dem att känna sig värdefulla och uppmuntrar dem att komma tillbaka till din webbutik.

2. LISTA PRODUKTERNA NI VALT ATT MARKNADSFÖRA

Skapa en lista över de produkter du ska marknadsföra, notera det ordinarie priset och försäljningspriset om det går. Om du presenterar en produkt om dagen vill du planera i vilken ordning de ska visas. Det sista du vill göra är att slumpmässigt välja vilka produkter du ska ha rabatt på dagen innan. Istället, håll dig lugn och samlad genom att fatta viktiga beslut nu.

3. PLANERA DINA MEDDELANDEN OCH TEXTER

Du vill skapa en lista med nyckelord som du vill kommunicera via din webbplats och dina marknadsföringskanaler. Du vill i huvudsak planera vad du ska tillföra till din kampanj och formuleringen som du ska använda inom ditt reklammaterial. Detta för att se till att det är konsekvent. Till exempel om du vill använda orden ” Black Friday Weekend REA”, så vill du hålla fast vid de här nyckelorden hela tiden.

4. SKAPA BANNER OCH GRAFIK FÖR ATT FÖRBÄTTA DINA KAMPANJER

Dags att designa ditt reklammaterial. Att byta ut din banner är det bästa sättet att berätta om Black Friday-REAN på din hemsida, eftersom det här är det första besökarna ser (om de landar på din hemsida). Du vill att din grafik ska vara djärv och iögonfallande för att uppmuntra dina kunder att handla i butiken under REAN.

Det är också värt att inkludera detaljer om din Black Friday-kampanj i din USP-bar om du har en. Det kan också vara bra om man har ett avsnitt överst på sidan där man får information om att du kommer ha en Black Friday-REA.

5. SÄKERSTÄLL ATT DIN SIDA ÄR MOBILVÄNLIG

År 2017 gjordes cirka 50% av all Black Friday-försäljning på mobilen. Därför är det så (ta bort) viktigt att din webbplats är anpassad för mobiler, och att shoppingupplevelsen är lika jämn som den skulle vara på en dator. Om du inte använder ett mobilt responsivt tema kan det vara en bra idé att uppdatera den till en som är det i tid för Black Friday.

6. VAR FÖRBEREDDA FÖR MER TRAFIK

Era servrar kommer att uppleva påfrestning om en stor mängd användare försöker komma åt er hemsida vid en viss tidpunkt. Den här stora volymen av trafik kan göra att sidorna laddas långsamt, och i extrema fall kan hela webbplatser krascha.

Det är därför många återförsäljare väljer att sträcka sin Black Friday-REA över en längre tid, så att de kan sprida ut efterfrågan och upprätthålla en bra laddningstid på webbplatsen. Även då är det fortfarande möjligt att uppleva enorma ökningar i början.

Onlineverktyg som Pingdom och Google Pagespeed Insights är fantastiska för att kontrollera laddningstiden för din webbplats före Black Friday. Testa hastigheten på din webbplats genom att ange webbplatsens webbadress (det är en bra idé att testa olika sidor). Du får då en inblick i sidhastighetstiden.

Om din webbplats är ny, eller om du inte har en låg mängd användare som besöker din webbplats från Google Chrome, eller om ni inte använder Google Analytics, kommer Google inte att kunna hämta tillräckligt med data på laddningstiden. I det här fallet rekommenderar vi att du använder Pingdom istället.
Stora bildfilstorlekar är oftast de skyldiga när webbplatser laddas långsamt, så använd verktyg som TinyPNG och dylikt för att komprimera dina bilder. Försök att hålla dina bildfilstorlekar så små som möjligt utan att förlora kvalitet. Du vill inte komprimera dina bilder för mycket eftersom de kommer att bli suddiga.

7. SÄKERSTÄLL ATT DINA BETALNINGSALTERNATIV FUNGERAR BRA

Se till att dina kunder kan checka ut effektivt på din webbplats genom att köra en testorder. Om din betalningsprocess inte är enkel, löper du risken att du förlorar försäljningar.

8. SKAPA INTRESSE TIDIGT

Skapa förväntan på din Black Friday-kampanj genom att starta din marknadsföring ungefär en vecka i förväg. Det är troligt att dina potentiella kunder kommer att planera sin shoppingaktivitet och väga upp sina alternativ i förväg, och du vill vara i framkant i deras sinne. Bygg upp spänningen de dagar som leder fram till Black Friday genom att avslöja mindre delar av dina kommande kampanjer.

Det räcker inte att skicka ett meddelande dagen innan och förvänta sig att alla kommer att springa, du måste reta dem med en förhandsvisning av vad som ska komma.

9. EMAIL MARKETING KOMMUNIKATION

Det är värt att notera här att e-post är en fantastisk marknadsföringskanal som du borde dra nytta av året runt, inte bara under säsongsperioder.

Om du redan har en e-postlista att marknadsföra är du i en bra position för Black Friday. Om inte, oroa dig inte. Du kan börja samla e-postadresser nu så att du åtminstone har en liten lista redo för festsäsongen. Vid den här tiden nästa år har du en mycket större lista att spela med. Ta en titt på denna ultimata introduktion till e-postmarknadsföring för några tips och råd om att komma igång.

Ett vanligt tema i den här artikeln är att planera för framtiden, så det är ingen överraskning att du bör planera dina e-postkampanjer i förväg. Ha texter, nyckelord, grafik och bilder redo så att du har tid att göra ändringar innan det är dags att skicka ut mailen.

Här är några idéer för e-postmeddelanden som du kan skicka till dina abonnenter:

Kommande erbjudanden-mail är det första meddelandet om din Black Friday-försäljning för att skapa spänning före kampanjen. Många återförsäljare använder nedräkningstimrar för att bygga förväntan och nedräkning av dagar, timmar, minuter och sekunder till den stora rean.

Lanseringsmeddelande
Detta är det mail som skickas ut för att markera den officiella lanseringen av din Black Friday-kampanj. Det är inte så mycket annat – det är i grunden det stora meddelandet.

Sista chansen-mail används för att skapa en känsla av brådska mot slutet av din Black Friday-kampanj. De använder tidsmedvetna uttryck som ”begränsad tid kvar”, ”slutar idag” ”bara 1 dag kvar” etc. Det är en chans att dra nytta av sista minuten-försäljningen.

10. ANVÄNDA SOCIALA MEDIA

Om du vill fokusera dina ansträngningar på de sociala medieplattformarna, så satsa på den som brukar ge de bästa resultaten. Till exempel, om dina inlägg fungerar bättre på Instagram bör du koncentrera digpå den plattformen. Som företagare kommer du vara upptagen med att arbeta med andra aspekter av kampanjen, så sprid inte ut det för brett. Då kommer du inte att hinna med. Detta gäller främst för småföretagare.

Bygga upp spänning
På samma sätt som din e-postmarknadsföringskampanj bör du sträva efter att skapa spänning och förväntan på sociala medier före din rea. Ett enkelt ”Kommer snart” inlägg eller en nedräkning för varje dag kommer att bygga upp spänning och kräver en minimal insats att skapa.

Informera om era erbjudanden
Du vill marknadsföra de olika erbjudandena som du har planerat för dina kunder. Om du erbjuder gratis leverans, gör det synligt. Om du erbjuder gratisprodukter – visa exakt vad de får. Ju mer kreativ och intressant din marknadsföring är desto bättre kommer dina kampanjer att gå.

Var komisk och glad.
Konsumenternas nyhetsflöden kommer att översvämmas med Black Friday-inlägg, och ni undrar kanske hur man ska synas genom strömmen? Med godhjärtad humor kommer du att gå långt. Det behöver inte vara något komplicerat, faktum är att inlägget bör vara enkelt. Det är roliga, minnesvärda inlägg som säljer bäst, och du arbetar även för att uppnå större mål efter Black Friday-försäljningen. Att ni syns flertalet gånger ökar er trovärdighet.

Att använda videos är effektivt på sociala medier. Har ni möjlighet så försök göra sådana.

11. ANVÄNDA BETALDA ANNONSER

Medan sociala medier är ett bra gratis verktyg för att driva trafik till din webbplats, ska du inte underskatta kraften hos betalda annonser. Algoritmerna på sociala medier-plattformar har gjort det extremt svårt att nå ut med dina inlägg, så om du inte blir viral kommer du att få minimal inverkan.

Därför är det bästa sättet att nå din målgrupp genom att skapa ett antal annonser på de sociala plattformar där du får mest engagemang.

Ställ in re-marketingkampanjer i förväg!
Ett sätt att hantera detta är genom att skapa re-marketinggrupper för dina valda annonsplattformar såsom Facebook. Tanken är att du kommer att marknadsföra till besökare som tidigare varit på din webbplats. Kanske tittade de på dina produkter, men gick inte in på sidan för att köpa utan sökte bara efter information om en produkt.

Sen presenterar du en annons för din Black Friday-kampanj som visar de nya priserna på dina produkter eller rabattkoder du erbjuder. Ett sätt är att spåra övergivna kundvagnar, eftersom man kan locka tillbaka gamla kunder som du inte lyckades konvertera tidigare.

För att skapa en re-marketingkampanj på Facebook behöver du ett Facebook Business Manager-konto. Du behöver då skapa en Facebook Pixel och installera den här koden på din webbplats. Därefter vill du skapa en anpassad målgrupp för ”webbplatstrafik”, säg inom de senaste 30 dagarna eller 60 dagarna. Skapa en annonskampanj som du riktar in till den målgruppen med information om Black Friday-erbjudanden eller kampanjer, ställ in din budget, tidsramen för när annonserna ska visas för och publicera sedan ändringarna.

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.