Google Analytics 4 (GA4) är den nya framtiden!

Google Analytics 4, också känd som GA4, är den nyaste versionen av Google Analytics. Genom helt nya funktioner och uppgraderingar mäter den trafik och engagemang på både webbplatser och appar. Detta sker med mer precision än någonsin och tillåter dig att följa användarna på dina kanaler. Från och med den 1 Juli 2023 ersätter GA4 den tidigare Universal Analytics (UA) helt och hållet. Därefter kommer Universal Analytics inte längre att bearbeta ny data och efter ytterligare en tid kommer inte data vara tillgänglig alls på den äldre versionen. Därför är det alltså otroligt viktigt att börja samla information till GA4, ju tidigare desto bättre. Men vad är egentligen skillnaden på Universal Analytics och Google Analytics 4?

Google Analytics 4 vs Universal Analytics?

Det finns många skillnader mellan dem båda versionerna som ska förbättra mätningen på engagemanget på olika vis. Först och främst mäter den längd och antal sessioner annorlunda. Tidigare har en session räknats och startats om 30 minuter efter inaktivitet. I GA4 däremot mäts från första till sista aktiva händelsen av användare på sessionen. Har en användare flera fönster uppe och skiftar emellan, räknas inte heller tiden in som fönstret väntat i bakgrunden. Något som ger betydligt mer precis data på hur engagerad användaren faktiskt är. 

Vidare har Google Analytics 4 något som kallas “Cross-platform tracking”. Detta innebär att man har möjlighet att spåra samma användare som använder olika plattformar eller enheter. Genom ett unikt användar-id kopplar Google Analytics ihop datan ifrån dem olika sessionerna till en och samma användare. Detta erbjuder en betydligt större förståelse för hur användare interagerar och rör sig mellan olika plattformar. 

En annan fantastisk funktion är en AI-genererad “Predictive metrics” av användare. Det innebär att man baserat på användarens aktivitet kan avgöra dess sannolikheten till köp, aktivitet och förväntad intäkt. Utifrån den informationen har man sedan möjlighet att kategorisera användare till olika målgrupper och rikta anpassad reklam genom Google Ads kampanjer. Med rätt strategi skulle detta kunna förbättra ett företags marknadsföring och resultat avsevärt. 

Vad är nästa steg?

Alla dessa nya förbättringar erbjuder företag stora möjligheter att mäta sin trafik med mer precision än någonsin. Däremot kan det vara desto svårare att analysera och förstå hur man ska använda trafiken, för att implementera verkliga förändringar på sina plattformar eller hemsida. Det är just där vi från Head of Search kommer in och hjälper er. Vi erbjuder inte bara digitala marknadsförings experter som kan analysera datan och erbjuda förslag åt ditt företag. Vi erbjuder även systemutvecklare som efter behov kan göra tekniska förändringar på din hemsida eller app i enlighet med dessa förslagen. Kontakta oss redan idag för att börja samla information till Google Analytics 4!

Källa: Google Analytics support 

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.