Känner du dig vilsen bland alla digitala uttryck, förkortningar, termer och "buzzwords"?
Till din hjälp har vi tagit fram denna ordlista i fyra olika kategorier med kort förklarande text.
Google Ads
Man kan säga att Google Ads är uppdelat i olika nivåer där kontonivå kommer först följt av kampanjnivå och annonsgruppsnivå. Kampanjnivå är där man bl.a. kan ställa in budget, språk och vilken plats kampanjen ska visas på. En kampanj kan innehålla en eller flera annonsgrupper.
Annonsgrupp är det du ställer in efter att du har skapat en kampanj. Du kan ha hur många annonsgrupper du vill och de är till för att organisera dina annonser i olika kategorier. Det är i annonsgrupperna du väljer vilka sökord du vill ha för annonserna och det är där det mesta av optimering arbetet sker.
Annons är det som syns när en användare söker på något av dina sökord på Google. En annons består av tre rubriker och 3 beskrivningar och ska locka den som ser annonsen att klicka och konvertera. Det är rekommenderat att ha tre annonser under varje annonsgrupp så att Google kan testa och se vilken som presterar bäst.
Sökord är de ord du väljer att din annons ska synas på. Det betyder att när någon söker på det sökordet du har angett så kommer din annons dyka upp i användarens sökresultat. Det finns tre olika typer av sökord, bred matchning, frasmatchning och exakt matchning.
Under ändringshistorik på ditt Google Ads konto kan du se alla ändringar som har gjorts på dina annonser och kampanjer sen de startades. Det kan på så sätt hjälpa dig att hålla koll på om någon viss ändring påverkat ditt resultat positivt eller negativt.
Hemsida
Man kan säga att Metadata är data som beskriver data. På en hemsida används metadata för att informera sökmotorerna om vad de olika sidorna handlar om. Att beskriva vad som är sidtitlar och beskrivning är två exempel och det är då de som visas som sökresultat på sökmotorn.
E-handel
Sökmotoroptimering
För att ha en tydlig struktur på sin sajt och göra det enklare både för besökare och sökmotorer att tyda ditt innehåll är det bra att använda rubriktaggar. H1 står för huvudrubrik och bör innehålla relevant innehåll till din text och något av dina sökord. Följt därefter kommer H2 och H3 som är underrubriker.