Hur länge kommer PHP 5 vara aktuellt? När måste jag uppdatera?

Har ni en gammal server är det hög tid att uppdatera den.

W3Techs rapporterar att ca 80% av alla internets webbplatser använder PHP för att driva sina webbplatser och den 31 december 2018 kommer säkerhetsuppdateringar för PHP 5.6.x att sluta lanseras. Utan dessa säkerhetsuppdateringar står hundratals miljoner webbplatser kvar och de kommer bli lätta att hacka. Ca 38% av alla WordPress webbplatser kommer att behöva uppdatera sin PHP till 7.1 eller 7.2.

Detta har varit känt en längre period men många har valt att dra på uppdateringarna. Livscykeln på en PHP-version (t.ex. 5.6) är 2 år. Det är så länge som support och säkerhetsuppdateringar lanseras. Sedan rekommenderas det att man uppdaterar till den senaste versionen.

Trots att uppdatering till PHP 7.1 eller 7.2 kan vara en lång och smärtsam process, är det värt skyddet så att webbplatser kan undvika olika säkerhetsrisker som kommer att uppstå.

Vad är PHP?

PHP är ett programmeringsspråk som används i webbservrar, främst utformat för webbutveckling, men används också som ett allmänt programmerat språk. Ursprungligen skapad av Rasmus Lerdorf 1994,

PHP stod ursprungligen för Personal Home Page, men står nu för PHP: Hypertext Preprocessor.

PHP-koden kan vara inbäddad i HTML, eller så kan den användas i kombination med olika webbmallsystem, content management system (CMS) såsom WordPress, Drupal, Joomla, Magento osv.

Varför ska jag uppgradera till PHP 7+?

Som nämnts ovan kommer PHP 5 inte längre att få säkerhetsuppdateringar, stödet försvinner den 1 januari 2019. Det betyder att även om en säkerhetsrisk upptäcks kommer den inte att åtgärdas, vilket gör att din webbplats blir sårbar.

PHP 7 har många förbättringar över PHP version 5. Dessa inkluderar bland annat prestandaförbättringar. Sidor kommer helt enkelt ladda snabbare i PHP 7. PHP 5 har många kända fel som relaterar till prestanda, minnesanvändning och mer. PHP 7 stöds aktivt och utvecklare kan därför genomföra förbättringar och få din webbplats att köras snabbare, vara stabilare och använda din servers resurser effektivare.

En annan fördel är att PHP 7 tillåter användningen av modernare programmeringsstrukturer, vilket är en bra fördel för programmerare.

Hur kan jag ta reda på min PHP-version?

Om du använder WordPress och använder pluginet Wordfence, går du enkelt till ”Verktyg” och klickar sedan på fliken ”Diagnostik” längst upp till höger. Bläddra ner till avsnittet ”PHP … ” där kommer du kunna se din PHP-version på höger sida. Alternativt kan du installera ett plugin på din WordPress-webbplats som visar din PHP-version. Om du har tillgång till FTP på din webbplats kan du skapa en fil där man lägger till följande två rader:

<? Php
phpinfo ();

Spara filen på din webbplats root katalog och besök sedan filen i din webbläsare. Din PHP-version kommer att visas längst upp på skärmen. Glöm inte att radera denna temporära fil när du är klar. (Det är en säkerhetsrisk att ha den kvar för då kan hackare se vilken version av PHP du har installerat.

Tycker ni detta är svårt att genomföra så kan vi hjälpa er med detta.

Uppdatera php Head of Search

Vilken specifik version av PHP 7 ska jag uppgradera till?

Du borde uppgradera till PHP 7.2 vilket är den senaste versionen av PHP. Den här versionen kommer att stödjas fullt ut ett år till och kommer att få säkerhetsuppdateringar ett år efter det.

Om du inte kan uppgradera till 7.2, bör du uppgradera till PHP 7.1. Vanliga uppdateringar för PHP 7.1 slutar 1 januari men du kommer fortsätta att få säkerhetsuppdateringar i ett år framöver.

Uppgradera inte till PHP 7.0. Den här versionen kommer också sluta få säkerhetsuppdateringar den 31 december 2018.

Kommer någonting att sluta fungera om jag uppdaterar till PHP 7.2?

Du kan upptäcka inkompatibiliteter som behöver lösas av webbutvecklare om du uppdaterar till PHP 7.2. PHP har genomgått en del förändringar sen version 5, förbättringar i programmeringsspråket samt att det har blivit säkrare, kod som inte har uppdaterats för PHP 7 kan sluta fungera. Ta kontakt med en utvecklare om ni är osäkra och för att lösa det så snabbt som möjligt.

Om du är en WordPress-användare så är WordPress-koden helt kompatibel med PHP 7.2 och högre.

Det är dock viktigt att du ser till att ditt tema och dina plugins är kompatibla med PHP 7.2. Om du använder ett tema som inte är uppdaterat på länge eller ett gammalt plugin kan det uppkomma varningar eller fel på grund av inkompatibiliteter. Av denna anledning rekommenderar vi att du testar din webbplats på en annan server som kör PHP 7.2. Om du stöter på några problem, kontakta utvecklaren av temat eller pluginen och fråga dem om en brådskande åtgärd. Påminn dem om att PHP 5.6 slutar få stöd och säkerhetsuppdateringar den 31 december 2018.

Vad händer om mitt webbhotell inte stöder PHP 7?

Din webbhost bör ha någon form av kontrollpanel eller en inställningssida. Om du inte ser ett alternativ för att uppgradera till PHP 7, bör du kontakta ditt webbhotells support för att se vilka alternativ du har. Om det inte finns några tillgängliga alternativ rekommenderar vi att du övergår till ett nytt webbhotell innan årets slut.

Vad bör jag göra?

Denna tidsfrist kommer snabbt upp. Alla versioner av PHP 5 kommer sluta ta emot säkerhetsuppdateringar om 2 månader. Det finns ett stort antal webbplatser som fortfarande kör PHP 5. Så snart säkerhetsuppdateringarna slutar kommer angriparna att vara mycket motiverade att hitta sårbarheter som de kan utnyttja. Eftersom de inte kan lösas så kommer hackers att kunna utnyttja sårbarheter under lång tid.

Om ni kontaktar oss så kan vi se över säkerheten på er webbplats och se till att ni inte blir en av de webbplatser som kommer att bli utnyttjade för att ni inte gjort er uppdatering.

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.