Så skapar du engagemang i Sociala medier

Varför företag ska synas på sociala medier

Syns du inte finns du inte är ett klassiskt uttryck och det är sant när det kommer till sociala medier. Oavsett vilket företag eller bransch man är verksam i, är det otroligt viktigt att synas på sociala medier. Visste du att 83% av alla internetanvändare 2018 använder sociala medier vilket är 2 procentenheter mer än 2017, varav 63% av dem uppgav att de besöker sociala medier dagligen. Myten om att bara unga personer använder internet är som bortblåst, trenden visar att fler och fler från äldre generationer söker sig till de olika sociala kanalerna. Enligt statistiken minskar dagliga användandet av Facebook mellan åldrarna 12 – 35 år, medan de i åldrarna 35 år och uppåt ökar dagliga användandet av Facebook.

 

Analysera din målgrupp och skapa engagemang

Vad vet du idag om din målgrupp? Ju mer information du har om din målgrupp desto bättre kan du anpassa ditt innehåll. Kan du samla in information om din målgrupp? Kön, ålder, demografi, geografi osv. Vilket beteende har de? I vilken kanal är de aktiva?

Oavsett om du vill öka din försäljning, öka kännedomen kring varumärke eller få fler leads är det viktigt att känna till din målgrupp och vilken kanal/kanaler din målgrupp finns. De flesta dömer och mäter framgång i sociala medier efter antalet följare. Självklart är det inget fel på att ha många följare, men det är ännu viktigare att ha en engagerad följarskala. Det är mer värdefullt att ha en engagerad publik än tusentals följare som inte bryr sig om vad du lägger upp.

Men kom ihåg det tar tid att skapa engagemang, du behöver först bygga upp ett förtroende hos dina följare och lära dig vad för typ av innehåll som intresserar dem. När du har gjort det är det enklare att skapa innehåll som engagerar din publik och vad de bryr sig om.

 

Bilder eller video?

Video har blivit mer och mer populärt på sociala medier och trenden pekar åt att det kommer fortsätta. Video väcker uppmärksamhet och det är enklare att sticka ut med en kort video än att få folk läsa en lång text med information. Med en kort video kan du få sagt det du vill med några sekunder. Statistiken visar att du ökar konverteringsgraden och engagemangsgraden om du använder rörligt material.

Video skapar även mer engagemang och du kan dessutom använda Live funktionerna för att involvera dina följare. När du sänder live får dina följare notis om att du sänder live och kan ställa frågor under sändningen och du kan kommunicera live med dina följare.  Sända live är ett bra val när du t.ex. lanserar en ny produkt, är på ett event eller varför inte från kontoret?

 

Skapa intressant innehåll och använd hashtags

Planera ditt innehåll i Sociala medier, har du planerat att lägga upp 4 inlägg i veckan så gör det. Försök hålla dig inom en viss tidsram då dina följare kan förvänta sig att du lägger ut vid en viss tid.

Titta på hur dina konkurrenter gör i sociala medier. Vad funkar för dom? Vad gör de bra och vad gör de mindre bra?

Inkludera dina följare och försök få dem engagerade med dina inlägg, ställ gärna frågor eller uppmuntra dem att kommentera.

Visste du att inlägg med minst en #hashtag får större engagemang än ett inlägg utan? Gör din research och se vilka hashtags som finns där ute, vilka är relevanta för dig? Du kanske vill skapa en ny för ditt företag? Använd inte för många hashtags, utan hitta de som är mest relevanta för dig och ditt företag för att nå din målgrupp.

 

Arbeta med influencers

Influencer Marketing har fått ett rejält lyft de senaste åren och företag börjar nu förstå vikten av att inkludera influencers i sin marknadsföring. Givetvis är det inte rätt strategi för alla företag men om du har en produkt eller tjänst som du vill nå ut med till en nischad målgrupp är det ett bra alternativ. Antalet följare influencern har spelat inte jättestor roll utan det kan va smartare att använda en mindre influencer som har en nischad följarskara som är precis den målgrupp du vill nå ut till.

Influencers har ofta redan ett stort förtroende hos sina följare där följarna lyssnar och tar åt sig vad influencern säger.

 

Inkludera din personal

Låt dina följare lära känna personerna bakom företaget, människor får större förtroende för ett företag när de får en bild av personerna som jobbar där och hur de jobbar. En bra start kan vara små intervjuer med de anställda som ni publicerar på sociala medier och följarna får lära känna personerna bakom företaget bättre.

Se även till att inkludera dina anställda så de följer era sociala medier, gillar och delar era inlägg för att nå en bredare publik.

 

Häng på trender eller skapa egna trender

Omvärldsbevaka dagligen för att se vad folk pratar om just nu och se vilka trender som skapas. Är trenden relevant för dig att haka på?

Att haka på nya trender kan skapa roligt innehåll och skapa engagemang hos din publik, eller varför inte skapa dina egna trender?

 

Slutligen vill jag påminna om att det tar tid att skapa förtroende och engagemang hos dina följare. Våga testa om och om igen tills du känner att du hittat din nisch och vad som funkar för dig och din målgrupp. Testa olika kanaler och olika typer av innehåll för att se vilken kanal och vilket innehåll funkar bäst för dig.

Vill du komma i kontakt med oss angående tips och strategier i sociala medier så tveka inte att höra av dig till oss.

Lycka till!

 

#Headofsearch #webbutveckling #digitalmarknadsföring #sökmotoroptimering #Malmö

 

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.