Lever du ännu en dag i paradiset?

Hur börjar en vanlig dag i ditt liv? Du vaknar, gör dig iordning, äter frukost medans du kollar igenom mobilen innan du beger dig till jobbet. Ungefär så här startar många av oss morgonen. En vanlig dag för de flesta eller hur? Att trycka på en strömbrytare och förvänta sig att en lampa ska tändas, att öppna kylen och se matvaror, att känna sig kall och ha en varm jacka att ta på sig. Allt detta är vardagligheter som de flesta av är tacksamma för men inte lägger så mycket tankeverksamhet på. Det är vårt liv. Det ingår. Men alla har inte det så…

Somliga går i trasiga skor 

Trots att de flesta av oss  inte ser det på nära håll så finns det finns familjer i Sverige som lever i fattigdom. Det finns barn som trycker på strömbrytaren och inte tar för givet att en lampa ska tändas. Det finns barn som inte går till kylen och öppnar dörren i hopp om att kunna stilla sin hunger för de vet att kylen är tom. Det finns barn som fryser när de går till skolan för de har inte en värmande jacka. Det finns familjer i Sverige som lever sina liv utan tanken av att “saker ingår”.

Lidande finns även om det inte syns

Det finns platser i världen där fattigdomen bland barn är synbar för alla som vistas där. Man kan se barn som arbetar, tigger, är magra och sover på gatorna. I vårt land är detta inte vanligt att se. Men det betyder inte att vi inte har en stor fattigdom bland barn och att vi har barn som lider. 

Men våra liv löper på som vanligt. Efter frukost åker vi till jobbet. Beställer lite mat med kollegorna på lunchen. Smsar lite med en vän på mobilen på bussen hem. Går inom en butik på vägen hem från jobb och handlar lite. Myser i soffan framför Netflix. Vi ser ju ingen komma till skada. Hur ska man kunna hjälpa till om man inte kan se ett problem. 

Samtidigt som vår dag löpte på kan ett barn tagit dubbla portioner i skolmatsalen av anledningen att de vet att detta är den enda maten de kommer äta idag. Promenerat en timme hem frusen i en sommarjacka för de har inte råd att ta bussen. Tittat på människorna som kommer ut med påsar från ICA och önskat deras familj kunde handla så mycket. Väl hemma trycker de på strömbrytaren för att ännu en gång uppleva att ingen lampa börjar lysa.

Barnfattigdomen i Sverige

Det är år 2020 och många barn leker med sina egna smarttelefoner som är värda flera tusen kronor. Det är nästan otänkbart att barn inte ska kunna äta sig mätta i ett land som vårt. 

Men hela 186.000 barn i Sverige lever i vad som klassas som relativ fattigdom. Läs det igen – 186.000 barn i Sverige lever i relativ fattigdom! Ytterligare 175.885 barn lever i familjer vars inkomst utmäts av kronofogden vilket gör dessa barn till en högst utsatt målgrupp. 

Din första tanke var säkert att dessa barn behöver vår hjälp. Att du skulle vilja göra något, men hur. Att vi på Head of Search ville hjälpa till var redan konstaterat. Men precis som de flesta så vill man hitta bra sätt att hjälpa till på. Genom en organisation som verkligen gör en skillnad. för oss var processen viktig, att hjälpen kommer fram till barnen.

Head of Search stödjer Giving People 

Giving People är en organisation som hjälper fattiga barn i Sverige. Organisationen kan fånga upp de familjer som behöver kortsiktig hjälp för att klara sig ur en svår situation och bryta något som på sikt kunde blivit en permanent fattigdom. För de barnfamiljer som lever i fattigdom kan Giving People ge hjälp som på sikt innebär en väg ur fattigdom.

Dessa är skälen vi stödjer, och tycker att du ska stödja Giving People:

  • De arbetar förutsättningslöst med fokus på barnen. 
  • De förmedlar matkassar, kläder, skor och hygienartiklar till barnfamiljer över hela Sverige. 
  • De bygger upp nätverk med givare (privatpersoner som hjälper till).
  • Barnfamiljen får hjälp snabbt och väntetiderna är korta.

 

Hur går det till?

När en barnfamilj söker hjälp hos Giving People gör organisationens administratörer ett utredningsarbete för att säkerställa att familjen lämnat sanningsenliga uppgifter. När utredningsarbetet är utfört och barnfamiljen blir godkända för att få hjälp skapas ett ärende som förmedlar vad familjen behöver hjälp med, antal barn och varför de är i behov av hjälp. Barnfamiljen matchas sedan antingen med Giving Peoples givarregister, läggs ut som ett ärende på Giving Peoples Facebooksida eller tilldelas presentkort. Barnfamiljen får snabbt hjälp.

Du kan också hjälpa till

På Giving Peoples hemsida kan du bli givare, skänka ett bidrag eller bli månadsgivare. De har även gåvoshop där du kan köpa något (pengarna går oavkortat till verksamheten). 

Du kan tex köpa en julmatkasse i webbshopen och samtidigt hjälpa en barnfamilj i Sverige till en godare jul. Innehållet i julkassen motsvarar det belopp du betalar. Matkassarna innehåller enkla basvaror som en barnfamilj behöver. Matkassarna innehåller exempelvis kött, potatis, ris, pasta, lök, morötter, andra grönsaker och mejeriprodukter. När du skänker en julmatkasse via butiken får du även Giving Peoples gåvobevis via e-post.

Vår värdegrund

Som företag tror vi starkt på att ge tillbaka. Vi har haft ett år av framgång trots rådande omständigheter i världen. Vi ser det som en självklarhet att dela med oss av det vi kan till de som behöver det. I slutet av dagen när vi har sökoptimerat färdigt, byggt klart våra hemsidor och stänger av våra datorer så återgår vi till våra privata liv. Och vi är medvetna att alla inte har samma privilegium i livet som vi har. Vår målsättning på Head of Search är att göra en skillnad för utsatta grupper och det tänker vi fortsätta göra.

Relaterat