8 tips hur du skapar bra SEO innehåll 2020

Förutom nyckelord – Vad är viktigt för SEO-content?

 

Om vi bortser från det faktum att nyckelord och SEO-vänligt innehåll är utav hög kvalité, så finns det annan viktig information man måste ta in. Här är några bra tips på vad du ska tänka på när du arbetar med SEO content.

Precis när man trodde att uttrycket “content is king” skulle vara borta för gott, så visar det sig vara viktigare än någonsin. Som det ser ut så verkar det t.o.m. vara så viktigt att en ny arbetstitel (SEO copywriter) har tagit en plats i Sökmotorvärlden.

“SEO copywriting”, som är en annan benämning av SEO content, har ett dåligt rykte för att vara full av nyckelord och detta kan ses som spamming content.  Det kan mycket väl vara en uppfattning mer än verklighet, men det finns definitivt en grundläggande sanning i att man lockar besökare genom att skriva ett SEO-vänligt och högkvalitativt innehåll med hjälp av nyckelord.

Vad handlar ”högkvalitativt” innehåll om?

Fokus ligger oftast på ”högkvalitativt” innehåll – en term som blir mer och mer luddig för varje dag som går. Det ger frågor som

Vad som ger SEO-innehållet ”hög kvalitet?”

Är det mätbart?

Ännu viktigare, kan det återskapas om och om igen?

Standardformeln för SEO-contentwriting är:

Nyckelordsforskning + bra copy + On-page SEO = högkvalitativt innehåll

Faktum är att nyckelord kan vara ännu mindre viktiga än vad man kanske tror.

 

Utöver vanlig nyckelordsforskning

 

Att skriva bra SEO content behöver inte betyda att man ska följa en formel.

Texter som enbart är skrivna med målet att rankas bättre i sökmotorerna gör logiskt sätt texten mindre intressant för besökarna. Konsten att kunna bemästra både SEO-content och dessutom ha en intressant story kan vara avgörande för att locka besökare till webbplatsen och i sin tur skapa dedikerade kunder.

Av allt som sägs finns det en sweatspot mellan kreativt content och “content” så som vi känner till det. Nyckeln ligger i att tänka bortom nyckelordsforskningen och verkligen förstå hur ord kan användas för att både locka trafik och driva konverteringar.

1. Nyckelordsforskning, på rätt sätt

Även om det här handlar om att tänka bortom nyckelord, är det värt att ha en inblick på vilken nivå av nyckelordsforskning som ska göras innan du hoppar in i contentskrivning. Vilka frågor ska besvaras? Vilken information är det dina kunder söker efter och vad för produkt/tjänster de är ute efter? Sökord är ju fortfarande en stor del av SEO-innehållet, men det borde inte vara en lika stor komponent som det traditionellt är.

Visst, din ranking kan öka p.g.a bra SEO, men det finns många andra faktorer som spelar in. Kommer dina besökare att läsa igenom hela inlägget? Delar de den? Klickar de på dina ”call to actions”? Dessa delar av ditt skrivande bör vara ditt huvudfokus. Ha full koll på din nyckelordsforskning för att säkerställa att du inte skummar över det som betyder mest: det som ska hjälpa dig att driva konverteringar.

För det första bör ditt sätt att skriva passa in i din befintliga SEO-strategi. Detta borde vara en självklarhet, men det är trots allt ett vanligt misstag man ser i SEO-contentwriting.

SEO-specialister och copywriters kan spendera alltför mycket tid på att fokusera på termer som de tycker är relevanta och då ser de inte hela bilden.

Slutligen kan både SEO-specialister och copywriters spendera alltför mycket tid på att fokusera på termer som de tycker är relevanta utan att se hela bilden.

Det finns många företag som köper in tjänsten contentwriting. Och med lite samarbete mellan företaget och copywritern så tar man fram vilka sökord som ska användas i texten. Även om nyckelord tillhandahålls är det vanligt att copywritern inte förstår varför han eller hon ska använda nyckelord i sitt skrivande. Detta resulterar då i ett innehåll som är inkonsekvent och inte alls SEO-vänligt. Då har copywritern lagt ner all vikt och kunskap i att skriva ett innehåll med intressant och presenterande text, men har missat hela grejen med nyckelord vilket leder till/ger mindre besökare.

När det kommer till nyckelordsforskning för ditt innehåll så ska du titta på mer än bara data. Visst kan SEO-verktyg säga mycket om sökvolymen och konkurrensnivån, men kan den berätta för oss vilket innehåll som verkligen engagerar användarna?

När du gör en Google-sökning efter dina tjänster/produkter så titta även på hur många kommentarer och interaktioner de får på sociala medier eller på andra plattformar. Då får du en liten uppskattning om vilket innehåll som lockar människor och får dem att engagera sig.

2. Bli organiserad

Hur ofta har du haft en ny idé som dyker upp och du har börjat skriva omedelbart utan att strukturera upp och planera?

Jag gillar att skriva texter då jag har blivit inspirerad, men det kan lätt bli fel om man inte är strukturerad från början och bara skriver så att det glöder. Innehåll som är för oorganiserade konverterar helt enkelt inte bra. Det finns en skillnad mellan att skriva som en konversation och att skriva vad som helst som dyker upp i ditt huvud. Jag är här för att berätta för dig att det finns ett sätt att fånga det kreativa flödet, samtidigt som du lägger ut copy som funkar som SEO-content.

Skapa en översikt av det potentiella inlägget eller sidan, med titeln och rubrikerna. Organisera ditt innehåll i sektioner. Det som är sammanhängande i en sektion och däremellan ska det vara något som håller läsaren fortsatt intresserad.

Ta reda på var innehållet passar in på din webbplats och vilket syfte den tjänar. Du kan till och med gå så långt som att bestämma vilka länkar som ska användas. Att ha en plan kommer både att hjälpa till i den övergripande organisationen och se till att den passar in i ramen för din befintliga hemsida/blogg.

3. Branding är din bästa vän

En komponent i SEO copywriting som sällan talas om är branding. Eftersom fler och fler SEO-experter blir medvetna om sambandet mellan SEO och en större marknadsstrategi, blir det uppenbart hur stor roll branding spelar in i företagets framgång.

Ditt innehåll på webbplatsen är inget undantag. Det här är anledningen till att köp av copywriting utanför företaget, eller branschen, kan vara riskabelt. Risken är att texten tappar den övergripande tonen och att texten då istället blir inkonsekvent tillsammans med resten av varumärket. Även de mest subtila variationerna kan besökarna se. Du vill att texten ska vara så äkta och personlig som möjligt.

Ett bra sätt är att se till att ditt innehåll är beständigt och stannar vid samma språk som används över hela hemsidan och ditt marknadsföringsmaterial.

Till exempel:

 • Använd ordet ”passionerat” istället för ”driven?”
 • Finns det delar i din tagline som kan brytas ner och användas i text?
 • Skriver ni som en konversation eller professionellt?

Detta kan göra stor skillnad och är viktig att påpeka vid eventuellt köp av en copywritertjänst.

En bra SEO-copywriter kommer att kunna hjälpa er med detta. Det borde inte behöva ifrågasättas av besökarna från var innehållet har kommit ifrån.

Brandingcopy betyder att kunderna och besökarna förväntar sig att företaget beter sig eller utrycker sig på ett visst sätt som de är vana vid. Detta för att de ska kunna lita på att företaget inte förändras. Om en användare litar på ett varumärke är de mer benägna att köpa.

4. Integritet och äkthetsfrågor

Integritet och äkthet kan verka som “luddiga” ord som inte har någon plats i SEO’s oftast formella värld ,men när det gäller att skriva innehåll som driver mer än bara trafik (dvs försäljning) kan dessa två element vara skillnaden mellan att ha besökare på webbplatsen och att vinna faktiska betalande kunder.

Det finns många SEO- och marknadsstrategier som kan driva trafik till en sida. Vad som är viktigt är vilka åtgärder användarna gör när de kommer dit. Inga starka och överdrivet lovande ord kommer att övertyga en besökare om att köpa. Det är integritet och äkthet som gör läsare till framtida kunder.

– Tillförlit är en av de viktigaste grunderna i en lyckad marknadsföringsplan.

Människor blir alltmer medvetna om skum och opålitlig marknadsföringstaktik, vilket innebär att traditionella metoder för manipulering helt enkelt inte fungerar längre.

Istället ska du skapa en hemsida som tydliggör budskapet för varumärketoch vilken tjänst/produkt den säljer. Detta är ett måste och kommer att hjälpa dig mycket. Innehållet ska vara äkta, sanningsenligt och i linje med ditt företags etik. Annars kommer du inte vinna några kunder eller förlora de kunder du har.

5. Lär känna din målgrupp

 

Din målgrupp kommer att göra din karriär, så du bör ha en uppfattning om vem det är som läser dina texter.

Att skapa bra SEO-innehåll är inte att bara skriva saker som du tror att din målgrupp vill läsa, utan att även lyssna och titta efter vad det är dem verkligen vill veta.

Tillgodoser du deras behov? Finns det frågor i kommentarfältet som bör svaras på? Svarar du på alla frågor och löser deras problem? När du gör detta så skapas innehåll som uppfyller deras omedelbara behov och detta driver dem att köpa dina tjänster.

Om du inte tar tag i dessa möjligheter, kommer en annan verksamhet att göra det.

Det duger inte att bara göra nyckelordforskning för att se vad de söker efter. Om det är så, så kommer ni troligtvis bara locka läsare och inte personer som konverterar. Du bör hjälpa dina besökare med information som håller dem engagerade på sidan för att sedan konvertera.

Om du skriver i ett språk som alla förstår och tar upp deras problem, kommer du sannolikt att övertyga läsarna att kontakta er eller att börja prenumerera.

När du sitter och kämpar med att komma på en ny text som får kunder engagerade, var då uppmärksam på vad dina kunder eller potentiella kunder har berättat eller frågat om. Gör en snabb sökning på andra hemsidor för att få en inblick hur de har löst samma problem.

6. Mikrointegration gör skillnaden

Lång text kan vara tråkig, av den anledningen kan det vara ganska svårt att hålla läsarna engagerade i hela innehållet.

Men bemästring av mikrointegration kan ta din SEO till nästa nivå.

När det gäller informativt innehåll som kan vara lite tråkigt, kan det vara ett bra drag att försöka använda olika taktiker för att hålla användarna engagerade. Mikrointegration, som jag hänvisar till här, betyder att man integrerar element i ditt innehåll för att hålla läsarna engagerade genom att klicka, scrolla och läsa mer.

Här kommer en solid förståelse för dina besökare att verkligen spela roll. Du borde ha en känsla av vilken typ av innehåll som håller dina besökare engagerade. Att testa olika metoder och titta på resultaten kan vara en utmärkt sätt för att se vad som fungerar och vad som inte gör det.

Här är några förslag för att öka mikrointegrationen:

 

 • Numrerade listor eller punktlistor.
 • Ta med bilder (som är relevanta för texten).
 • Roliga GIF eller memes.
 • Informativa och intressanta videor.
 • Infographics.
 • Frågeställningar eller undersökningar.
 • Visuellt tilltalande design.
 • Call to action.
 • Citat.
 • Fettext.
 • Tankeställande frågor.
 • Storys.
 • Exempel.
 • Hjälpsamma tips.

Inkorporera några av dessa idéer i ditt SEO-innehåll och se skillnaden. Med tiden kommer du att få en känsla av vad dina besökare tycker om, vad som håller dem engagerade och vad som lockar dem att utföra vissa call to actions på din hemsida. Denna lista kan göras hur lång som helst, så bli gärna kreativ med den och se vad som händer!

7. Nytt innehåll och konkurrenskraftiga analyser där det räknas

Färskt och nytt innehåll på din webbplats för all del, men jag tror att man bör sträcka sig längre. Med andra ord bör du komma med unika idéer. 

Hur gör man det? Genom att göra en analys på dina konkurrenter som en del av din SEO-content strategi.

Bläddra igenom alla SEO- eller digitala marknadsföringswebbplatser och du kommer sannolikt att hitta de grundläggande inläggen och sidorna: ”Vad är SEO ?,” ”Varför du ska hyra en SEO-expert” och liknande. Allt detta bara för att de är de vanligaste sökningarna men det ger ingen ny information till besökarna.

Vad dessa webbplatser och andra inom SEO-branschen misslyckas med, är att göra en riktig konkurrensanalys när man kommer fram till nya idéer. Det innebär att de skriver om och gör om samma innehåll som deras konkurrenter använder. Det är inte ett bra drag.

Vad som tar företagen till toppen är att titta på vad konkurrenterna göroch göra det bättre. Ibland innebär det att inte att göra något annat. När du är på väg att skriva en ny text, titta på vad dina konkurrenter gör, och fundera på hur du kan ta upp det och göra det bättre. Ditt bästa trix är att göra det bättre än alla andra.

8. Data är allt, men ändå inte

Du kan inte skapa bra SEO-innehåll utan att titta på data.

Med ett brett utbud av verktyg bör SEO-expert och företagare leta efter var innehåll fungerar bra och varför. De bör spåra omvandlingar där användare gör call to actions och titta på vad som fungerar. Dessa uppgifter kommer att ange vilken typ av innehåll de kan och bör skapa i framtiden.

När man tittar på data bör man inte bara titta på trafiken som kommer till sidan utan man bör också titta på tiden de stannaravvisningsfrekvensoch andra värdefulla statistiker som visar hur besökarna integrerar. Med denna information kan du lära dig av dina misstag och skapa mer av de strategier som fungerar. Utan den här kunskapen jobbar du i blindo och gissar dig fram.

Genom att följa dessa tips kommer det att bli lättare att skapa innehåll som engagerar besökare att konvertera eller att nå era mål.

 

Avslut.

Det finns det ingen enkel väg till bra SEO-innehåll. Skriv innehåll för människorstrukturera det för sökmotorer och skapa en upplevelse som är engagerande till att driva den trafik du förtjänar .

BLI KONTAKTAD

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort

040 - 622 95 55

Dagens konsumenter har fler och fler alternativ att handla från i takt med att marknadskonkurrensen ökar. Därför är det viktigt att er hemsida inte bara fokuserar på att generera nya kunder, utan även har en struktur som gör att kunden inte direkt lämnar hemsidan, samt vill handla där igen. Kundupplevelse är alltså prio för att …
Vi på Head of Search är erfarna inom digital marknadsföring och vet hur man rankar er hemsida på Google. Genom att hålla oss uppdaterade om vad Google prioriterar för rankning så följer vi de bästa trenderna för att er digitala marknadsföringsstrategi ska vara så effektiv så möjligt. Därför ska ni skapa hemsidan för kundupplevelse först …
Välkommen till Head of Search Irma! Irma gör sin sista LIA inom webbdesign hos oss. Irma kommer att stötta oss inom webbdesign och annat fram till maj då Irma tar examen som Frontend developer.   Hur känns det att komma till Head of Search och vad är ditt första intryck? Irma: Det känns bra, känner …
Välkommen till Head of Search Benjamin! Vi tog tillfället i akt att prata lite med Benjamin och hur hans första tid varit hos oss på Head of Search. Hur känns det att komma till Head of Search och vad är ditt första intryck? Benjamin: Jag tycker att det är väldigt kul och spännande att få …
Har Corona har påverkat ditt företag? Försäljningen och efterfrågan av produkter och tjänster har avtagit rejält sedan Covid-19 pandemin bröt ut i början av 2020. De flesta företag har påverkats på något sätt. En del positivt, men majoriteten har dessvärre fått uppleva den negativa sidan av driva företag under svåra tider. Har du påverkats direkt …
Vad är Google Analytics? Google Analytics är ett digitalt verktyg för webbanalys framtaget av Google. Inom branschen förkortas det ofta till G.A. Detta gratisverktyg ger er som företagare en tydlig insyn över trafiken på er webbsida. För att koppla datan till ert Google Analytics lägger man in en kort rad kod i hemsidans källkod, detta …
Vad är grafisk design? De flesta relaterar grafisk design med formgivning, vilket i teorin är rätt! Det ger form och struktur till något. Vi syftar på grafisk design i digitala ändamål. Då handlar det om typsnitt, logotyper, färger. Det kan vara väldigt detaljerat och djupgående och så kan det vara så enkelt som bilder och …
Står ni i valet och kvalet om Google Ads ska vara en del av er digitala strategi? I följande inlägg kommer vi att gå igenom 5 anledningar till varför vi tycker ni ska annonsera med Google Ads och förhoppningsvis hjälpa er lite på traven. 1. Ranka högt Google Ads är ett perfekt komplement till sökmotoroptimering …
I vårt tidigare inlägg pratade vi om coronavirusets påverkan på digital marknadsföring och gav tips för hur ni kan tänka gällande er digitala strategi under denna komplexa tid. Mycket har förändrats på bara några veckor och det fortsätter dyka upp nya direktiv varje dag. I dagens inlägg vill vi därför göra er uppmärksamma på hur …
De senaste dagarna har haft en stor påverkan på vårt samhälle och många företag har blivit ekonomiskt drabbade av coronaviruset (Covid -19) som cirkulerar runt om i världen. Hur man som företag ska förhålla sig till omständigheterna och den pandemi som råder kan vara en stor utmaning som kräver arbete och omstrukturering. Med det här …
Förutom nyckelord – Vad är viktigt för SEO-content?   Om vi bortser från det faktum att nyckelord och SEO-vänligt innehåll är utav hög kvalité, så finns det annan viktig information man måste ta in. Här är några bra tips på vad du ska tänka på när du arbetar med SEO content. Precis när man trodde att …
Meta titeln är den länkande rubriken ute vid sökresultaten. Titeln är väldigt viktig och ibland till och med avgörande om din sida kommer visas bland sökresultaten eller inte. Meta titeln ska heller inte överskrida 68 tecken då finns det en risk att titeln kortas av och du får inte fram ditt budskap. En meta beskrivning …
Om Head of Search Head of Search är digitalbyrå i Malmö med fokus på marknadsföring och webbutveckling med kontor i Hyllie. I dagsläget är det totalt 5 anställda på företaget och ett stort utbud av kunder. Fokus ligger idag på att våra kunder ska känna en hög närvaro och kompetenta medarbetare. För oss är det …
Öka din lönsamhet med Head of Search! I samband med att vi flyttade in i nya lokaler i Hyllie i maj blev David Borg en del av vårt träffsäkra team. Han ansvarar för våra kunders betalda trafik via exempelvis Google Ads, Facebook, Instagram, Linkedin och Bing. ̶  Betalda kampanjer är ett effektivt sätt att bli …
Följare, Likes och delningen endast en liten del. Vissa anser att lägga sina pengar på marknadsföring är bortkastade pengar, då använder man inte sin marknadsföring på rätt sätt. Det kan också vara så att man inte implementerat spårningen korrekt, vilket leder till att man inte får fram rätt resultat. En del tror att det räcker …
Google Shopping lanseras i Finland Tjänsten har funnits under några år i Sverige, Danmark och Norge. Nu finns även möjligheten för E-handlare att använda Google shopping i vårt grannland. Under maj 2019 har tjänsten äntligen kommit till Finland. ( Vill du läsa mer om vad Google Shopping innebär kan du klicka här. Det tog tid …
Vad är Google Smart Shopping och varför du ska använda det? Skillnaden mellan Google Smart Shopping och Google Shopping För att få en övergripande förståelse över vad Google Shopping innebär kan man gå in och läsa om det här. Största skillnaden mellan dessa två är att Google Smart Shopping har en automatiserad budgivning för att maximera …
Är ditt företag i behov av en slagkraftig hemsida som lockar nya kunder? Då har du kommit rätt! Vi på Head of search utvecklar och designar hemsidor som driver trafik, skapar engagemang och som du själv enkelt kan uppdatera. Vi har nyligen utökat vårt team av IT-experter med Christoffer Gunnarsson som håller i trådarna när …
Vad är SEO och varför är det så viktigt? SEO är ett engelskt begrepp och står för Search Engine Optimization, därav har den vanligaste förkortningen blivit SEO. I Sverige är sökmotoroptimering det vanligaste namnet, men vad är egentligen seo? Syftet med seo är att du ska hamna så högt upp som möjligt i de organiska …
Maximera din marknadsföringsbudget med Head of search! Vår VD Staffan Rosenblad har 25-års erfarenhet av att driva bolag och har innehaft ledande positioner både som CFO och VD inom flera olika verksamheter. Han hjälper oss med företagsutveckling genom att utarbeta strategier, visioner och tydliga målsättningar. Vi frågar Staffan varför han har valt att satsa på …
Förstärk ditt varumärke med övertygande copy! Vi på Head of search jobbar hela tiden på att utöka och förbättra vårt tjänsteutbud för att kunna ge våra kunder så bra service som möjligt. Ordkonstnären Sara Önnebo är det senaste tillskottet i vårt proffsiga team. Hon hjälper företag med träffsäkra texter till hemsidor och sociala medier. ̶  …
Head of search är ett innovativt företag som ligger i den absoluta framkanten när det gäller digital marknadsföring. Viktor Andersson  ̶  delägare, affärsutvecklare och spindeln i nätet  ̶  berättar mer om företagets snabba och framgångsrika tillväxtresa. ̶  Jag och Mikael Åkerlund träffades via en gemensam bekant, berättar Viktor. Vi kände genast att vi skulle kunna …
Vad är Google Shopping? För att sammanfatta det kort så är Google Shopping ett smart sätt för alla som bedriver en E-handel att synas extra med sina produkter. Dina produktbilder, priser och länkar är tagna direkt från din webbplats och blir synligt på sökresultatet hos Google. Dessa dyker oftast upp högst upp i resultatet innan …
Välkommen Linus! Head of search är ett företag med stark framtidstro som vill bidra till ett bättre samhälle genom att hjälpa ungdomar in i arbetslivet. Därför har vi valt att ta emot en praktikant. Linus Carlsson Ibrahim studerar Digital marketing & Sales analytics på IHM Business School och han kommer att göra sin LIA-praktik hos …
Head of search fortsätter att expandera! Mikael Åkerlund, delägare och projektledare, blickar framåt efter ett otroligt händelserikt år med många nöjda kunder, fler medarbetare och nya tillväxtmål. ̶  Intresset för digital marknadsföring är stort, konstaterar Mikael. Vi har en stadigt ökande kundkrets och har växt ur våra lokaler i Turning Torso. Den första april flyttar …
Utmanande, utvecklande och varierande! Därför trivs Marcus Grankvist, account manager på Head of search, så bra med sitt arbete. ̶  Det finns få företag med så mycket kompetens på rätt plats, menar Marcus. Dessutom har vi en fantastisk företagskultur där vi umgås både på och utanför arbetstid. Jag är övertygad om att det är därför …
Vad är Remarketing? Remarketing eller retargeting som det också kallas för, är ett väldigt effektivt sätt att annonsera mot besökare som tidigare har besökt en sida eller app. T.ex. om en besökare har kollat på ett par röda skor i din webbshop men inte slutfört köpet, kan du som annonsör med Google Ads Remarketing påminna …
Behöver du hjälp med att nå toppen? Simon Winge är en av våra SEO-experter och hemsideproffs.  Han ser till att du hamnar högt upp i sökningar på Google och når ut med information om dina produkter eller tjänster till rätt målgrupp. Och om du är i behov av en unik hemsida för att locka nya …
Numera är ett av de största målen för ett företag att maximera medvetenheten om deras verksamhet, varumärke, produkter eller tjänster som de erbjuder samtidigt som de strävar efter att öka trafiken till deras hemsida.Funderar du på om du ska använda Google Ads (tidigare känd som Google AdWords till 24 juli 2018)? Då kan kanske någon …
Julhandeln är här. Är du förberedd? Har du gjort vad du kan när det kommer till marknadsföring?   Ökning i försäljning under julhandeln för de olika butikerna, Delbrancher som tjänar mest på julhandeln. 8 Snabba e-handels tips för julhandeln som vi kommer att gå igenom i detta inlägg 1. Börja planeringen för marknadsföringen tidigt. 2. …
Ultimata guiden för black Friday del 2 11 extra tips Läs del 1 HÄR för att få reda på vad Black Friday är. I slutändan är det upp till dig vilken strategi du satsar på under din Black Friday-REA. Vi rekommenderar att du sätter dig ner och tittar på siffrorna för att ta reda på …
Det finns många sätt att lyckas med Black Friday och här kommer 10 Tips. Välj de som passar er marknad bäst. Dagarna blir kortare och sommaren är en del av det förflutna vilket bara kan innebära en sak, julhandeln börjar närma sig. För att starta den här jul-handeln med stil kommer företag över hela världen att delta …