8 tips hur du skapar bra SEO innehåll 2020

Förutom nyckelord – Vad är viktigt för SEO-content?

 

Om vi bortser från det faktum att nyckelord och SEO-vänligt innehåll är utav hög kvalité, så finns det annan viktig information man måste ta in. Här är några bra tips på vad du ska tänka på när du arbetar med SEO content.

Precis när man trodde att uttrycket “content is king” skulle vara borta för gott, så visar det sig vara viktigare än någonsin. Som det ser ut så verkar det t.o.m. vara så viktigt att en ny arbetstitel (SEO copywriter) har tagit en plats i Sökmotorvärlden.

“SEO copywriting”, som är en annan benämning av SEO content, har ett dåligt rykte för att vara full av nyckelord och detta kan ses som spamming content.  Det kan mycket väl vara en uppfattning mer än verklighet, men det finns definitivt en grundläggande sanning i att man lockar besökare genom att skriva ett SEO-vänligt och högkvalitativt innehåll med hjälp av nyckelord.

Vad handlar ”högkvalitativt” innehåll om?

Fokus ligger oftast på ”högkvalitativt” innehåll – en term som blir mer och mer luddig för varje dag som går. Det ger frågor som

Vad som ger SEO-innehållet ”hög kvalitet?”

Är det mätbart?

Ännu viktigare, kan det återskapas om och om igen?

Standardformeln för SEO-contentwriting är:

Nyckelordsforskning + bra copy + On-page SEO = högkvalitativt innehåll

Faktum är att nyckelord kan vara ännu mindre viktiga än vad man kanske tror.

 

Utöver vanlig nyckelordsforskning

 

Att skriva bra SEO content behöver inte betyda att man ska följa en formel.

Texter som enbart är skrivna med målet att rankas bättre i sökmotorerna gör logiskt sätt texten mindre intressant för besökarna. Konsten att kunna bemästra både SEO-content och dessutom ha en intressant story kan vara avgörande för att locka besökare till webbplatsen och i sin tur skapa dedikerade kunder.

Av allt som sägs finns det en sweatspot mellan kreativt content och “content” så som vi känner till det. Nyckeln ligger i att tänka bortom nyckelordsforskningen och verkligen förstå hur ord kan användas för att både locka trafik och driva konverteringar.

1. Nyckelordsforskning, på rätt sätt

Även om det här handlar om att tänka bortom nyckelord, är det värt att ha en inblick på vilken nivå av nyckelordsforskning som ska göras innan du hoppar in i contentskrivning. Vilka frågor ska besvaras? Vilken information är det dina kunder söker efter och vad för produkt/tjänster de är ute efter? Sökord är ju fortfarande en stor del av SEO-innehållet, men det borde inte vara en lika stor komponent som det traditionellt är.

Visst, din ranking kan öka p.g.a bra SEO, men det finns många andra faktorer som spelar in. Kommer dina besökare att läsa igenom hela inlägget? Delar de den? Klickar de på dina ”call to actions”? Dessa delar av ditt skrivande bör vara ditt huvudfokus. Ha full koll på din nyckelordsforskning för att säkerställa att du inte skummar över det som betyder mest: det som ska hjälpa dig att driva konverteringar.

För det första bör ditt sätt att skriva passa in i din befintliga SEO-strategi. Detta borde vara en självklarhet, men det är trots allt ett vanligt misstag man ser i SEO-contentwriting.

SEO-specialister och copywriters kan spendera alltför mycket tid på att fokusera på termer som de tycker är relevanta och då ser de inte hela bilden.

Slutligen kan både SEO-specialister och copywriters spendera alltför mycket tid på att fokusera på termer som de tycker är relevanta utan att se hela bilden.

Det finns många företag som köper in tjänsten contentwriting. Och med lite samarbete mellan företaget och copywritern så tar man fram vilka sökord som ska användas i texten. Även om nyckelord tillhandahålls är det vanligt att copywritern inte förstår varför han eller hon ska använda nyckelord i sitt skrivande. Detta resulterar då i ett innehåll som är inkonsekvent och inte alls SEO-vänligt. Då har copywritern lagt ner all vikt och kunskap i att skriva ett innehåll med intressant och presenterande text, men har missat hela grejen med nyckelord vilket leder till/ger mindre besökare.

När det kommer till nyckelordsforskning för ditt innehåll så ska du titta på mer än bara data. Visst kan SEO-verktyg säga mycket om sökvolymen och konkurrensnivån, men kan den berätta för oss vilket innehåll som verkligen engagerar användarna?

När du gör en Google-sökning efter dina tjänster/produkter så titta även på hur många kommentarer och interaktioner de får på sociala medier eller på andra plattformar. Då får du en liten uppskattning om vilket innehåll som lockar människor och får dem att engagera sig.

2. Bli organiserad

Hur ofta har du haft en ny idé som dyker upp och du har börjat skriva omedelbart utan att strukturera upp och planera?

Jag gillar att skriva texter då jag har blivit inspirerad, men det kan lätt bli fel om man inte är strukturerad från början och bara skriver så att det glöder. Innehåll som är för oorganiserade konverterar helt enkelt inte bra. Det finns en skillnad mellan att skriva som en konversation och att skriva vad som helst som dyker upp i ditt huvud. Jag är här för att berätta för dig att det finns ett sätt att fånga det kreativa flödet, samtidigt som du lägger ut copy som funkar som SEO-content.

Skapa en översikt av det potentiella inlägget eller sidan, med titeln och rubrikerna. Organisera ditt innehåll i sektioner. Det som är sammanhängande i en sektion och däremellan ska det vara något som håller läsaren fortsatt intresserad.

Ta reda på var innehållet passar in på din webbplats och vilket syfte den tjänar. Du kan till och med gå så långt som att bestämma vilka länkar som ska användas. Att ha en plan kommer både att hjälpa till i den övergripande organisationen och se till att den passar in i ramen för din befintliga hemsida/blogg.

3. Branding är din bästa vän

En komponent i SEO copywriting som sällan talas om är branding. Eftersom fler och fler SEO-experter blir medvetna om sambandet mellan SEO och en större marknadsstrategi, blir det uppenbart hur stor roll branding spelar in i företagets framgång.

Ditt innehåll på webbplatsen är inget undantag. Det här är anledningen till att köp av copywriting utanför företaget, eller branschen, kan vara riskabelt. Risken är att texten tappar den övergripande tonen och att texten då istället blir inkonsekvent tillsammans med resten av varumärket. Även de mest subtila variationerna kan besökarna se. Du vill att texten ska vara så äkta och personlig som möjligt.

Ett bra sätt är att se till att ditt innehåll är beständigt och stannar vid samma språk som används över hela hemsidan och ditt marknadsföringsmaterial.

Till exempel:

 • Använd ordet ”passionerat” istället för ”driven?”
 • Finns det delar i din tagline som kan brytas ner och användas i text?
 • Skriver ni som en konversation eller professionellt?

Detta kan göra stor skillnad och är viktig att påpeka vid eventuellt köp av en copywritertjänst.

En bra SEO-copywriter kommer att kunna hjälpa er med detta. Det borde inte behöva ifrågasättas av besökarna från var innehållet har kommit ifrån.

Brandingcopy betyder att kunderna och besökarna förväntar sig att företaget beter sig eller utrycker sig på ett visst sätt som de är vana vid. Detta för att de ska kunna lita på att företaget inte förändras. Om en användare litar på ett varumärke är de mer benägna att köpa.

4. Integritet och äkthetsfrågor

Integritet och äkthet kan verka som “luddiga” ord som inte har någon plats i SEO’s oftast formella värld ,men när det gäller att skriva innehåll som driver mer än bara trafik (dvs försäljning) kan dessa två element vara skillnaden mellan att ha besökare på webbplatsen och att vinna faktiska betalande kunder.

Det finns många SEO- och marknadsstrategier som kan driva trafik till en sida. Vad som är viktigt är vilka åtgärder användarna gör när de kommer dit. Inga starka och överdrivet lovande ord kommer att övertyga en besökare om att köpa. Det är integritet och äkthet som gör läsare till framtida kunder.

– Tillförlit är en av de viktigaste grunderna i en lyckad marknadsföringsplan.

Människor blir alltmer medvetna om skum och opålitlig marknadsföringstaktik, vilket innebär att traditionella metoder för manipulering helt enkelt inte fungerar längre.

Istället ska du skapa en hemsida som tydliggör budskapet för varumärketoch vilken tjänst/produkt den säljer. Detta är ett måste och kommer att hjälpa dig mycket. Innehållet ska vara äkta, sanningsenligt och i linje med ditt företags etik. Annars kommer du inte vinna några kunder eller förlora de kunder du har.

5. Lär känna din målgrupp

 

Din målgrupp kommer att göra din karriär, så du bör ha en uppfattning om vem det är som läser dina texter.

Att skapa bra SEO-innehåll är inte att bara skriva saker som du tror att din målgrupp vill läsa, utan att även lyssna och titta efter vad det är dem verkligen vill veta.

Tillgodoser du deras behov? Finns det frågor i kommentarfältet som bör svaras på? Svarar du på alla frågor och löser deras problem? När du gör detta så skapas innehåll som uppfyller deras omedelbara behov och detta driver dem att köpa dina tjänster.

Om du inte tar tag i dessa möjligheter, kommer en annan verksamhet att göra det.

Det duger inte att bara göra nyckelordforskning för att se vad de söker efter. Om det är så, så kommer ni troligtvis bara locka läsare och inte personer som konverterar. Du bör hjälpa dina besökare med information som håller dem engagerade på sidan för att sedan konvertera.

Om du skriver i ett språk som alla förstår och tar upp deras problem, kommer du sannolikt att övertyga läsarna att kontakta er eller att börja prenumerera.

När du sitter och kämpar med att komma på en ny text som får kunder engagerade, var då uppmärksam på vad dina kunder eller potentiella kunder har berättat eller frågat om. Gör en snabb sökning på andra hemsidor för att få en inblick hur de har löst samma problem.

6. Mikrointegration gör skillnaden

Lång text kan vara tråkig, av den anledningen kan det vara ganska svårt att hålla läsarna engagerade i hela innehållet.

Men bemästring av mikrointegration kan ta din SEO till nästa nivå.

När det gäller informativt innehåll som kan vara lite tråkigt, kan det vara ett bra drag att försöka använda olika taktiker för att hålla användarna engagerade. Mikrointegration, som jag hänvisar till här, betyder att man integrerar element i ditt innehåll för att hålla läsarna engagerade genom att klicka, scrolla och läsa mer.

Här kommer en solid förståelse för dina besökare att verkligen spela roll. Du borde ha en känsla av vilken typ av innehåll som håller dina besökare engagerade. Att testa olika metoder och titta på resultaten kan vara en utmärkt sätt för att se vad som fungerar och vad som inte gör det.

Här är några förslag för att öka mikrointegrationen:

 

 • Numrerade listor eller punktlistor.
 • Ta med bilder (som är relevanta för texten).
 • Roliga GIF eller memes.
 • Informativa och intressanta videor.
 • Infographics.
 • Frågeställningar eller undersökningar.
 • Visuellt tilltalande design.
 • Call to action.
 • Citat.
 • Fettext.
 • Tankeställande frågor.
 • Storys.
 • Exempel.
 • Hjälpsamma tips.

Inkorporera några av dessa idéer i ditt SEO-innehåll och se skillnaden. Med tiden kommer du att få en känsla av vad dina besökare tycker om, vad som håller dem engagerade och vad som lockar dem att utföra vissa call to actions på din hemsida. Denna lista kan göras hur lång som helst, så bli gärna kreativ med den och se vad som händer!

7. Nytt innehåll och konkurrenskraftiga analyser där det räknas

Färskt och nytt innehåll på din webbplats för all del, men jag tror att man bör sträcka sig längre. Med andra ord bör du komma med unika idéer. 

Hur gör man det? Genom att göra en analys på dina konkurrenter som en del av din SEO-content strategi.

Bläddra igenom alla SEO- eller digitala marknadsföringswebbplatser och du kommer sannolikt att hitta de grundläggande inläggen och sidorna: ”Vad är SEO ?,” ”Varför du ska hyra en SEO-expert” och liknande. Allt detta bara för att de är de vanligaste sökningarna men det ger ingen ny information till besökarna.

Vad dessa webbplatser och andra inom SEO-branschen misslyckas med, är att göra en riktig konkurrensanalys när man kommer fram till nya idéer. Det innebär att de skriver om och gör om samma innehåll som deras konkurrenter använder. Det är inte ett bra drag.

Vad som tar företagen till toppen är att titta på vad konkurrenterna göroch göra det bättre. Ibland innebär det att inte att göra något annat. När du är på väg att skriva en ny text, titta på vad dina konkurrenter gör, och fundera på hur du kan ta upp det och göra det bättre. Ditt bästa trix är att göra det bättre än alla andra.

8. Data är allt, men ändå inte

Du kan inte skapa bra SEO-innehåll utan att titta på data.

Med ett brett utbud av verktyg bör SEO-expert och företagare leta efter var innehåll fungerar bra och varför. De bör spåra omvandlingar där användare gör call to actions och titta på vad som fungerar. Dessa uppgifter kommer att ange vilken typ av innehåll de kan och bör skapa i framtiden.

När man tittar på data bör man inte bara titta på trafiken som kommer till sidan utan man bör också titta på tiden de stannaravvisningsfrekvensoch andra värdefulla statistiker som visar hur besökarna integrerar. Med denna information kan du lära dig av dina misstag och skapa mer av de strategier som fungerar. Utan den här kunskapen jobbar du i blindo och gissar dig fram.

Genom att följa dessa tips kommer det att bli lättare att skapa innehåll som engagerar besökare att konvertera eller att nå era mål.

 

Avslut.

Det finns det ingen enkel väg till bra SEO-innehåll. Skriv innehåll för människorstrukturera det för sökmotorer och skapa en upplevelse som är engagerande till att driva den trafik du förtjänar .

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.