Att tänka på när du ska ha Facebook-tävlingar 2018

Facebook regler och riktlinjer

I det här inlägget går vi igenom vilka regler som gäller för tävlingar på Facebook och vad du bör tänka på för att utforma en tävling på Facebook som följer deras riktlinjer/regler. Vi kommer även att ge några tips som kan komma till användning.

Att anordna tävlingar på Facebook kan vara ett enkelt och smidigt sätt för både små och stora företag att nå ut till sina kunder. Med små medel kan du få mycket uppmärksamhet, vilket gör att många företag väljer att ha tävlingar på sina Facebook-sidor.

Många kunder tycker att det är kul och det lockar dem att följa företagets sociala medier eller att besöka deras hemsida.

Har du full koll på vilka regler som gäller?
Nedan listar vi vad som är bra att tänka på, vad man inte får ha med i tävlingen samt vad man måste ha med. När du läser detta blir du säkert förvånad, då några av de saker som inte är tillåtna ofta förekommer på företagens Facebook-tävlingar.

1. Tävlingar får inte bedrivas på personliga flöden. Detta gör att du INTE får uppmana någon att dela vidare din tävling.

2. Deltagarnas kontakter får inte användas för att sprida tävlingen. Du får alltså inte uppmana deltagarna att tagga sina vänner i kommentarsfältet för att delta.

3. Kampanjen måste innehålla en bekräftelse på att den inte på något sätt är sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Facebook.

4. Dessutom får den inte bryta mot svensk lagstiftning såsom lotterilagen. Tävlingen måste alltså ha en tydlig vinnare. En fråga som flera personer svarar rätt på och där du måste lotta ut vinnaren bryter mot lotterilagen. Lägg därför till ett tävlingsmoment där deltagarna måste motivera varför de ska vinna. En jury ska sedan utse vinnaren i tävlingen.

5. Tänk också på att värdet av vinsten inte överstiger beloppet för vinstskatt.

5 tips som kan inspirera.

1. Bestäm målet med tävlingen

Vad är ert mål med tävlingen? Tänk på att tävlingen skall ge er något, det kan till exempel vara ”likes” på er sida eller nya ”följare”. Sätt upp ett mål och bestäm värdet på detta. Är målet att få ”likes” bör priset överensstämma med hur mycket en ”like” är värd för er. Är målet att sprida ert varumärke eller marknadsföra en produkt?

2. Tydliga tävlingsvillkor

Ange tydliga instruktioner för att undvika missförstånd och merarbete för dig själv. En annan sak att tänka på när det gäller villkoren är att det är viktigt att det är en riktig tävling som kräver någon form av prestation.

3. Vilken målgrupp vill ni nå ut till?

Genom att bestämma vem du vill nå blir det också enklare att  forma själva tävlingen och välja vilken kanal den ska synas i. Tänk även på att priset ska vara anpassat till målgruppen.

4. Attraktiv vinst

Vilken typ av vinst  skulle din målgrupp bestiga berg för? Om ni t.ex. säljer resor skulle kanske vinsten kunna vara en resa för två till ett åtråvärt resmål? Fundera lite extra innan ni väljer vanliga vinster såsom iPad eller iPhone osv.

5. Kan man inkludera ert varumärke? 

Att kräva att exempelvis en produkt ska vara med på en bild som deltagaren tagit ökar så klart synligheten men kan göra att färre deltar. Om du väljer att inte ha med någon typ av produkt kan du istället välja att köra på en viss känsla som du vill ska förknippas med ditt varumärke. Ett bilmärke kan be om bilder på bästa rastplatserna, en resebyrå kan be om bästa sommarbilden osv. Dessa kan förknippas med bra känslor som knyter an till ditt varumärke.

Avslut.
Hoppas ni kommit ett steg närmre er första Facebook-tävling.

Vill du komma i kontakt med oss?

Ange din E-post så kontaktar vi dig inom kort.

Hej!
Först och främst skulle vi vilja be om lite uppgifter från dig
för kunna kontakta dig om du ger oss ditt godkännande i nästa steg.
Mål med hemsidan!
Alla har olika mål med sin hemsida, vi är intresserade av era!
Hur viktig är en hemsida?
Tack för dina svar!
Nu vet vi lite mer om vad som är viktigt för er. Vi skulle gärna vilja kontakta dig och berätta mer om vad vi kan erbjuda.